OD NOVE DROGE OTROVALA SE 24 DETETA: Najmlađe od njih ima 15 godina!

Da bi izbegli zakone, ilegalne laboratorije menjaju hemijsku struktruru, namenu, naziv i dizajn hemikalija. I dalje ih najčešće prodaju ulični dileri, ali sve više i preko interneta

  • 5

Nacionalni centar za kontrolu trovanja (NCZKT) sa VMA pre mesec dana podeo je Ministartsvu zdravlja predlog za proširenje liste novih psihoaktivnih supstanci. To znači da će i "šarp", koji deca zloupotrebljavaju, biti zabranjen za uvoz i prodaju u Srbiji.

Od početka ove godine ovom drogom se otrovalo 24 mladih koji su zbrinuti na toksikologiji Vojnomedicinske akademije. Prema podacima VMA, najmlađi od njih imao je samo 15 godina. U 2014. godini zbog istog problema zbrinuto je 14 pacijenata.

- Navode da su konzumirali, najčešće pušenjem, biljni tamjan, beli slez, crnu travu, "šarp bluberi". Žale se na vrtoglavicu, lupanje srca, povraćanje, a imaju i ubrzan rad srca, povišen pritisak - upozorava dr Slavica Vučinić, načelnica Centra za kontrolu na VMA.

OVO SU DROGE koje mladi u Srbiji najviše koriste, kao i MESTA GDE IH UZIMAJU! (INFOGRAFIK)

Zbog svega ovoga je sa VMA upućen zahtev za proširenje crne liste. Isto je učinjeno i prethodih godina kada se stalo na put pretečama biljnog tamjana, ali su proizvođači pronašli način da se povuku.

- Da bi izbegli zakone, ilegalne laboratorije menjaju hemijsku struktruru, namenu, naziv i dizajn tih hemikalija. I dalje ih najčešće prodaju ulični dileri, ali sve više i preko interneta ili "head i smart " prodavica, kao prihranjivače biljaka, osveživače vazduha, vitamine, soli za kupanje - objašnjava dr Vučinić za "Blic".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako na kesicama stoji tačan sadržaj biljaka, proizvođači su izostavili ključni sastojak: sintetičke kanabionoide, stimulanse CNS, halucinogene i supstance sa depresivnim dejstvom koji dovodi do opasnih posledica.

OVO JE NOVA DROGA KOJU KORISTE VAŠA DECA: Može da je kupi svako, uvozimo je iz Hrvatske!

- Upotreba sintetičkih kanabionoida može da bude okidač za akutnu psihozu, koja ima simptome slične šizofreniji - izričita je dr Vučinić.

Lambe Đorelijevski, šef odseka za prevenciju narkomanije MUP Beograd, kao problem navodi prodavnice koje stimulišu zloupotrebu marihuane.

- Već godinama se u jednoj prodavnici prodaje legalno sintetičk kanabis u obliku osveživača prostora. Našli su rupu u zakonu jer ta supstanca nije bila na listi droga. Kad je prošle godine proširen spisak, prestala je distribucija tog biljnog tamjana, ali sad opet postoji pod drugim nazivom. A pritom sve prodaju legalno - objašnjava Đorelijevski i dodaje da je ovaj slučaj sporadičan te da nema mesta panici.

Proveru ovih supstanci trebalo bi da obavlja i Ministarstvo zdravlja, a iz ovog Ministarstva su rekli da je sve u nadležnosti Agencije za hemikalije koja je, inače, ugašena 2012. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    20. februar 2015 | 11:42

    U tim godinama,kad se hoce experimentisati,prvo najozbiljnije razgovarajte sa detetom, a ako ne pomaze,tu je motka.Vezete ga za nju, ko mlado drvo i -izrasce pravo.

  • dule

    20. februar 2015 | 15:39

    Bravo drzavo Srbijo ,pobijte omladinu, iskorenili su travu pa naravno da će se ljudi drogirati opasnim drogama. Travu nije moguće naći ali lekove,heroin i kojekakve gluposti jeste. Država svesno pravi narkomane. Bravo ludaci!!!

  • mordecai

    20. februar 2015 | 12:27

    legalizujte vise tu travu pa nek puse i to je bolje nego da se kidaju alkoholom i sintetikom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA