IGOR ILIEVSKI, DIREKTOR TIKVEŠA: Ovo je ključ uspeha dobrog vina!

Pre gotovo 130 godina u Makedoniji, tamošnji trgovac i plemić Pano Velkov osnovao je vinariju "Tikveš", najstariju vinariju u jugoistočnoj Evropi.
Ovo je ujedno i prva vinarija koja je na našim prostorima flaširala svoj proizvod i počela da koristi etiketu na bocama vina.
U novijoj istoriji, njen nagli razvitak počinje 2003, kad kompanija dolazi u vlasništvo makedonske investicione grupe M6. Novi vlasnik, oslanjajući se na bogato iskustvo zajedničkih ulaganja s vodećim svetskim kompanijama u proizvodnji pića, kao što su "Coca-Cola" i "Heineken", prenosi znanja i na "Tikveš".
Počinje stvaranje vinarije s nekoliko stotina zaposlenih i godišnjim kapacitetom od oko 20 miliona litara vina.
Generalni direktor vinarije "Tikveš" Igor Ilievski u razgovoru za Telegraf.rs otkriva koja je tajna uspeha ove kompanije, kako se kotiraju naša vina u svetu, kao i šta je potrebno uraditi kako bi vina s ovih prostora postala svetski tražena i poznata.

Šta "Tikveš" odvaja od konkurencije i kako ste postigli takav uspeh?
- Odvaja nas vrlo širok asortiman proizvoda za sve segmente potrošača, a uvereni smo i da svaki od naših brojnih proizvoda ima najbolji odnos cene i kvaliteta. Trenutno proizvodimo više od 50 vrsta vina u različitim cenovnim segmentima i formatima pakovanja - kvalitetna regionalna vina, Classic, Special Selection, Limited Edition, Alexandria Cuvée. Lansirana je i nova linija Barovo i Bela voda teroar vina. Reč je o premijum vinima proizvedenim od grožđa koje dolazi isključivo iz sopstvenih, strogo kontrolisanih vinograda. Ova vina predstavljaju krunu našeg dosadašnjeg rada i sigurno spadaju u red najkvalitetnijih u regionu.
Ko se brine o kvalitetu vaših proizvoda?
- Svaki čovek koji učestvuje u pravljenju vina, bez obzira na njegovu ulogu, od izuzetne je važnosti za vinariju. Pored tradicije, najsavremenije tehnologije i naših vinograda, zaposleni su naše najveće bogatstvo. Najbolje ocene jednog od svetski najpoznatijeg stručnjaka u ovom poslu Filipa Kambija dodatno su doprinele visokom rejtingu "Tikveša", ali mi imamo i čitav tim mladih enologa na čelu s Markom Stojakovićem koji nas čine ovako uspešnim kakvi sad jesmo.

Kako se pravi najbolje vino?
- Proces stvaranja vrhunskih vina ne podrazumeva samo dobro grožđe i dugu vinarsku tradiciju. Neophodni su i vrhunska tehnologija, standardi, potpuna posvećenost proizvodu i naravno, zaposleni kao najvrednija investicija svake kompanije. Naš uspeh je upravo rezultat velikih ulaganja u inovacije, naše ljude i nova vina. U okviru vinarije posedujemo i "butik" vinariju koja procesom mikrovinifikacije, odnosno poznatog sistema zrno po zrno, prerađuje manje količine vrhunskog grožđa iz odabranih vinograda za proizvodnju premium vina.

Gde se sve Tikveš izvozi?
- Izvozimo svoje proizvode na više od 20 tržišta, a izvoz čini oko 65 odsto ukupne prodaje. Pored tržišta bivše Jugoslavije, prisutni smo i u više od 10 zemalja članica EU, ali i na tržištima Kine, Rusije i SAD.

Šta je potrebno da se za vina s ovog područja više čuje? Šta treba uraditi da se naša vina nađu u najprestižnijim restoranima EU?
- Potrebne su značajne investicije u vinograde i osavremenjivanje tehnoloških procesa u proizvodnji vina. Trenutni model s malim vinarijama koje prodaju proizvode s visokim cenama i s velikim vinarijama koje prodaju proizvode po cenama koje ne mogu da pokriju cenu koštanja pristojnog vina, nije održiv i potrebne su značajne promene kod većine proizvođača. Zapadni Balkan, sem Slovenije, ima veoma nisku konzumaciju vina po glavi stanovnika i vinska kultura je na niskom nivou, tako da je potrebna i permanentna edukacija potrošača. Vinarije iz regiona su nedovoljno konkurentne na svetskom tržištima EU pre svega zbog visokih cena, nestabilnog kvaliteta i slabe promocije vinskih regiona koje poseduju.

(Telegraf.rs)
Video: Prst se ne vidi pred okom na putu kod Bečeja
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Andria
Aleksandrija vam je nekada bila vrhunska a sada je prosecna. Vratite čep na flašu.
Podelite komentar