NOVI TALAS POPLAVA STIŽE NA PROLEĆE: Evo šta meteorolozi predviđaju za Srbiju!

Povećanoj opasnosti od poplava će doprineti, u drugom delu proleća, i topljenje velikih količina snega na Dinaridima i Karpatima

  • 6

Jedan od najpopularnijih meteoroloških servisa na svetu Accuweather objavio je sezonsku prognozu za proleće 2015. godine u Evropi.

Iako je reč o sezonskoj prognozi, koja ima svoja ograničenja, treba napomenuti da je Accuweather jedini prilično precizno predvideo kakvo će biti leto 2014. u Evropi.

Balkan se nalazi na području za koje Accuweather predviđa da će biti hladnije od proseka. Ciklonalna aktivnost biće izraženija na jugu Europe, a kakva je bila tokom zime, nastaviće se i početkom proleća.

Područje koje bi moglo biti pogođeno poplavama se proteže od središnjeg i južnog dela Italije, preko Balkanskog poluostrva, do Slovačke i Mađarske na severu, na jugu do Grčke i zapadne Turske. Povećanoj opasnosti od poplava će doprineti, u drugom delu proleća i topljenje velikih količina snega na Dinaridima i Karpatima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U rano proleće u planinama istočne Evrope se očekuje i sneg.

Manje padavina bi trebalo da bude u Španiji, Portugaliji, većem delu Francuske i na Britanskom ostrvu. U ostatku Evrope se ne očekuju veća odstupanja u količini padavina od proseka.

Za deo zapadne i srednje Evrope, posebno Francusku i Nemačku, se u kasno proleće predviđaju jake oluje. U kasno proleće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumuniji i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sever Francuske i zemlje Beneluksa nakon sušnijeg početka proleća očekuje više padavina u njegovom drugom delu. Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog uticaja anticiklona, generalno očekuje sušnije i toplije proleće. Toplije proleće se predviđa i za Pirinejsko poluostrvo.

Hladnije proleće od proseka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Evrope, jugoistoka kontinenta kao i većeg dela istočne Evrope osim severoistoka.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA