DA LI SMO GA POJELI? U prodaji otrovan kornfleks!

Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu primila hitno Obaveštenje o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak poreklom iz Nemačke

  • 7
Kornfleks sa mlekom Foto: charlotteomnes.com

Agencija za kontrolu hrane Bosne i Hercegovine naložila je da se sa tržišta povuku kukuruzne pahuljice - kornfleks nemačkog proivođača jer je kukuruz od kojeg su napravljene kontaminiran.

Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu primila hitno Obaveštenje o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak poreklom iz Nemačke.

Proizvođač "C. Hahnemühle Werke GmbH" je utvrdio da je sirovi kukuruz od kog su proizvedene kukuruzne pahuljice, kontaminiran.

Agencija je obavestila inspekcijske organe u Bosni i Hercegovini i zatražila hitnu proveru eventualnog prisustva takvih žitarica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine.

Uvoznik, kompanija Konzum u Sarajevu, obaveštena da se sa tržišta BiH povlače "K plus Cornflakes", od 250 i 100 grama sa rokom upotrebe do 25. decembra 2015. kao i "Rial Cornflakes", od 1.000 grama.

Foto: WiseGeek.com Foto: WiseGeek.com

Deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proliv, bol u stomaku, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu.

Potrošačima koji su kupili te kukuruzne pahuljice, Agencija za kontrolu hrane, savetovala je da ih ne koriste u ishrani.

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    20. februar 2015 | 23:54

    Ja jedem samo slaninu i domace cvarke za dorucak...ne jedem ja ta belosvetska jela..i zdrav sam ko dren..

  • Nikola

    20. februar 2015 | 23:51

    Nama samo splacine I daju, Ali zato mi med prve kategorije izvozimo za Nem.

  • Iskreno

    21. februar 2015 | 09:34

    Držim prodavnicu zdrave hrane, imam 4 vrste korn fleksa, svi domaći proizvođači, i musliji su domaće proizvodnje, a 2/3 mušterija mi traži upravo taj proizvod, i onda odu pa kupe još na pijaci gde nema reklamacija, inspekcija.... nema nikakve zaštite, a verovatno je i ista cena ako ne i veća. Al nije to jedini proizvod sa problemom, a nije moje da to objavljujem. A vi potrošači izvolite, bodrite strane proizvođače koji vas naposletku truju, po većoj ceni, bez pravne zaštite. Prijatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA