OD 1. JUNA OBAVEZNA SEDIŠTA ZA DECU: Pročitajte da li ćete i vi morati da kupujete ovo

Poražavajuća statistika pokazuje da deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. Istraživanja su pokazala i da je svega 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima

  • 72

Deca do 12 godina ili niža od 135 centimetara voziće se u automobilima samo u specijalnim sedištima. Ove novine u Zakonu primenjivaće se najkasnije od 1. juna.

- Uvideli smo da je izuzetno opasno kada su deca pozadi vezana sigurnosnim pojasem, a pritom nisu u dodatnom sedištu. U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je prosečna visina za dete do 12 godina - objašnjava član Radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju Damir Okanović.

Poražavajuća statistika pokazuje da deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. Istraživanja su pokazala i da je svega 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima.

- Najčešća zabluda roditelja je da su deca sigurnija u njihovom naručju. Istina je da se u trenutku sudara težina deteta višestruko povećava te da roditelju nemaju šanse da ih zadrže - kaže za "Blic" Okanović.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Pored ove izmene Zakona o saobraćaju do 1. juna će važiti novi propis kojim će se za nasilničku vožnju bez dozvole ili sa dva promila alkohola u krvi oduzimati vozilo. Vozači do 21 godine starosti i do dve godine od dobijanja vozačke dozvole neće smeti da voze od 23 sata do šest ujutru. Biće uvedeni i stroži propisi za tehničke preglede i obuku vozača koji će imati i video-nadzor.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    23. februar 2015 | 12:50

    A kad ce da uvedu da drzava obezbedi roditeljima posao da prvo prehrane decu,pa da sanjaju o kolima,pa mozda I skupe da kupe kola,pa I to obavezno sediste..

  • Pera

    23. februar 2015 | 12:15

    Ja sam sa 12 godina već znao da se isparkiram.

  • strvarno?

    23. februar 2015 | 12:52

    Veraovatno je neko od vodecih ljudi osnivao fabriku za ta sedishta ili firmu koja je generalni zastupnik i uvoznik za ista. Sad treba da zaradi pare i donose se novi zakoni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA