Ako Grčka izađe iz Evropske unije, Rusi će osvojiti Balkan?

- Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakao biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dve pravoslavne zemlje - navodi nemački list

  • 31

Grčka će se u slučaju izlaska iz evrozone neminovno približiti Rusiji, a to će otvoriti prostor za dodatno jačanje ruskog uticaja na Balkanu.

- Ako Grci izađu iz monetarne unije, pod znakom pitanja će biti i njihovo članstvo u EU i Šengen zoni. Izlazak bilo koje članice iz evrozone će dovesti i do opšteg pada poverenja i solidarnost preostalih zemalja, što bi bio ogroman teret za uniju baziranu na partnerskim odnosima - navodi list.

Potencijalni izlazak Grčke iz EU bi imao i dalekosežne strateške posledice po Evropu i tako bi ponovo bile promešane karte.

- Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakako biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dve pravoslavne zemlje - navodi nemački list.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Naravno, čvršće veze Grčke i Rusije sa sobom povlače i nove probleme za NATO.

Alijansa bi imala više problema da ojača poziciju na istoku Evrope, ako se Atina iz nekog razloga usprotivi.

(Telegraf.rs / Izvor: faz.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA