DOBRE MERE NBS: Evro pada na 118, dinar sve jači!

Veliko interesovanje stranih investitora za srpske hartije od vrednosti uticalo da dinar bude najjači u odnosu na evro od početka godine

  • 22

Veliko interesovanje stranih investitora za državne hartije od vrednosti poguralo je dinar i njegova vrednost danas iznosi 120,2 dinara za evro. Bankari očekuju da će domaća valuta nastaviti da jača i da će evro uskoro pasti na 118 dinara.

"Krivci" za to jesu strani investitori koji su prošle nedelje pohrlili da otkupe državne hartije od vrednosti. Vrednost srpske valute je do pre mesec dana bila 124 dinara za evro.

Kako bi to uradili, investitori su morali da prodaju evre i kupuju dinare, što je pojačalo tržnju za domaćom valutom na međubankarskom deviznom tržištu i podiglo joj cenu.

Ovu informaciju potvrdila je i Narodna banka Srbije.

U februaru je prisutno i povećano interesovanje investitora za ulaganje u državne hartije od vrednosti, što je pokrenulo poslednje jačanje vrednosti dinara, navode iz NBS.

Foto: Wikipedia.org /  Lumen roma Foto: Wikipedia.org / Lumen roma

Kako su istakli, u u narednom periodu pozitivne vesti, poput sklapanja aranžmana s MMF, mogu dovesti do dalje stabilizacije kretanja na deviznom tržištu.

DINAR REKORDNO OJAČAO: Evo koliko košta danas 1 evro!

Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije emitovala je u sredu prošle nedelje državne hartije u vrednosti od 100 miliona evra, od kojih je prodato čak 91,9 odsto.

Stranci su pokazali veliko interesovanje za srpske hartije od vrednosti, što je dobar znak jer pokazuju da imaju poverenje u naše tržište i očekuju poboljšanje privrednog ambijenta, objašnjava jedan od bankara upućen u devizno trgovanje, piše Informer.

Trogodišnji aranžman vredan milijardu evra, o kome se trenutno raspravlja u Vašingtonu, veoma je bitan za Srbiju. Postizanje dogovora s Fondom je signal za strance da je Srbija sigurna za ulaganje i da će nastaviti da sprovodi zacrtane reforme i popravlja poslovni ambijent.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Telegraf Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Telegraf

Evo zašto će MILIJARDA EVRA od MMF-a biti mamac za INVESTITORE

Veća vrednost dinara svakako je dobra vest za građane, ali i privredu, zadužene u EU valuti. Primera radi, za nekoga ko je uzeo stambeni kredit od 30.000 evra na 30 godina i mesečno izdvaja 147 evra rata će već ovog meseca biti niža za oko 500 dinara.

S jačanjem srpske valute na 118 dinara za evro rata će se spustiti za gotovo 1.000 dinara.

MMF odobrio Srbiji aranžman od milijardu evra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoks

    24. februar 2015 | 14:40

    Mile, apsolutno ste u pravu. To sto oni sada to rade , znaju i vrabci sa grane. Spustice kurs na 118- 119 i kupice evre po tom kursu. U roku od 2-3 meseca kurs ce otici na 123 din i tada ce ta razlika od 5-6 dinara njima ostati u dzepu. Na velike sume novca koji oni vrte , to je zarada u stotinama miliona evra. STRUCNJACI.

  • strvarno?

    24. februar 2015 | 13:27

    Ide uskrs i dolaze ljudi iz inostranstva. Posle uskrsa ista pricha.

  • Filip must play

    24. februar 2015 | 13:03

    Pa kad je rekordno ojacao evro a oslabio dinar, nasa ministarka je rekla da ona sa tim nema nist i da su to kretanja na svetskoj berzi, a sad hvalisanje na sva usta, kakva demagogija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA