DOBRE VESTI: Lečenje gama nožem od avgusta u Srbiji

Kupovina gama noža jeste jedna od najvećih investicija u našem zdravstvu i predstavlja novu nadu za pacijente kod kojih klasična hirurgija ne može da da dobre rezultate ili ne može da se primeni jer bi im život dodatno bio ugrožen

  • 2

Gama nož, zlatni standard u radiohirurgiji, od sada će se koristiti i u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak potpisalo ugovor sa proizvođačem, a prve intervencije gama nožem na pacijentima koji ne mogu da budu hirurški zbrinuti, trebalo bi da budu urađene u avgustu.

Kupovina gama noža jeste jedna od najvećih investicija u našem zdravstvu i predstavlja novu nadu za pacijente kod kojih klasična hirurgija ne može da da dobre rezultate ili ne može da se primeni jer bi im život dodatno bio ugrožen.

Profesorka Danica Grujičić sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije kaže za RTS da je ugovorom predviđeno da gama nož počne da radi u narednih šest meseci, tako da bi prvi pacijenti mogli da budu primljeni već tokom avgusta.

- Ono što mene posebno raduje to je mogućnost lečenja najtežih onkoloških bolesnika sa metastazama na mozgu, koji do sada nisu išli na gama nož jer nisu ispunjavali jedan od uslova RFZO, a to je da im je primarna bolest pod kontrolom -  ističe profesorka Grujičić.

Za pacijente je izuzetno važno to što se čuva zdrav deo mozga prilikom zračenja gama nožem tj. tačno se zrači isključivo tumorsko tkivo, prenosi RTS.

Foto: AP/Tanjug, Foter/Flickr/Mallory Jean Foto: AP/Tanjug, Foter/Flickr/Mallory Jean

- Pored toga, postoje i druge indikacije: male arterio-venske malformacije, sada u poslednje vreme i velike inoperabilne arterio-venske malformacije, dobroćudni tumori koji su na nezgodnim mestima, kod kojih prilikom operacija može doći do teškog neurološkog deficita. Znači sve to će moći da se leči na gama nožu - ističe profesorka Grujičić.

Napominje, međutim, da gama nož nije svemoguć i da će odluke koji pacijenti treba da se tretiraju na taj način donositi konzilijum.

U periodu od 2008 do 2015. godine, građani Srbije su na lečenje gama nožem odlazili u Tursku.

U Tursku je upućeno ukupno 722 pacijenata, za šta je Republički fond za zdravstveno osiguranje izdvojio 4.289.000 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    25. februar 2015 | 15:01

    Lepo! Samo sto gradjani nemaju isti tretman! Npr. neki nebitan covek sa tumorom na mozgu nece imati sanse da ide na terapiju dok ortak nekog ortaka ili prijatelja koji je u kozilijumu ce da mu odobre terapiju i ako je skoro gotov da umre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA