Evo koliko ćete platiti kaznu ako vaš pas ujede nekog!

Rezultat nezainteresovanosti države za ovaj problem je veliki broj krvoločnih pasa koje vlasnici drže kako im je volja, ali i veliki broj lutalica, koje vlasnici ostavljaju na ulici, pa svakodnevno ujedaju prolaznike

  • 65

U poslednje vreme zabeležen je veliki broj napada pasa. Dešavaju se i slučajevi ujeda pasa lutalica, ali i napadi na vlasnike. Poslednji u nizu je slučaj kada je pas nasmrt izujedao svoju vlasnicu u Subotici dok ga je hranila.

Marija N. K. (68) iz Subotice je hranila psa koji je bio u boksu i on ju je tom prilikom napao i izgrizao do smrti. Prema rečima očevidaca, nastradala je penzionerka M. K. E. koja je u svom vlasništvu velikog psa rotvajlera držala već pet godina.

Nakon ovoga i prethodnih sličnih slučajeva postavlja se pitanje da li vlasnik može da utiče na agresivnost svog psa i kolike su kazne za vlasnike čiji pas izujeda ili usmrti nekog.

HOROR U SUBOTICI: Rotvajler izujedao vlasnicu do smrti!

Prema zakonskoj regulativi, rasa psa pitbul terijer zabranjena je u Srbiji i kazna za vlasnika koji poseduje ovog psa je do 500.000 dinara. Ostale rase koje se smatraju opasnom, poput bul terijera, staforda, američkog terijera i mini bula, moraju se čuvati prema strogim pravilima, koja su postavljena po ugledu na evropske zemlje.

Opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe, sa povocem i brnjicom, psi se moraju čuvati u prostoru koji je zaključan i iz kog pas ne može da pobegne, mora da bude obeležen mikročipom i vlasnik psa mora da ima ispit socijalizacije koji izdaje Kinološki savez Srbije.

Foto: flickr/smerikal Foto: flickr/smerikal

Srbija u odnosu na zemlje Evropske unije, višestruko zaostaje u zakonima koji regulišu čuvanje opasnih pasa. Ne zna se ni ko kontroliše, niti ko sankcioniše one koji šetaju i čuvaju opasne pse, pa u praksi nije moguće primeniti ni najjednostavniju odluku da se ovi psi šetaju sa brnjicom i povocem.

Rezultat nezainteresovanosti države  za ovaj problem je veliki broj krvoločnih pasa koje vlasnici drže kako im je volja, ali i veliki broj lutalica, koje vlasnici ostavljaju na ulici, pa svakodnevno ujedaju prolaznike.

Iz Udruženja za zaštitu životinja Feniks kažu da se kazne za vlasnike čiji pas nekoga ujede kreću u rasponu između 20.000 i 100.000, a vrlo često i preko 100.000 dinara ako je u pitanju dete.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Kazne variraju u rasponu između 20.000 i 100.000 dinara u zavisnosti od slučaja, od posledica, pretrpljenog straha i stepena povreda. Ima slučajeva kada su kazne preko 100.000 dinara i to najčešće kada je žrtva ujeda dete - kaže Milica Ranković, prdsednica Udruženja Feniks.

Prema njenim rečima, veliki problem predstavljaju i lažni ujedi.

- Građani masovno prijavljuju da su pretrpeli ujed pasa i za to dobijaju veliki novac kao odštetu. Najčešće prijave psa sa ulice i od grada dobijaju odštetu. Najveći problem u ovom slučaju je to što niko ne proverava da li se zaista desio napad - kaže ona.

Naša sagovornica ističe da se na sudu pojavljuju isti advokati i lekari u različitim slučajevima, što jasno ukazuje na to da učestvuju u prijavi lažnog ujeda.

Milica Ranković smatra da bi trebalo ozbiljnije pristupiti tom problemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    7. mart 2015 | 19:54

    Pa nisu Staford i Pit Bul opasne rase......sve su rase opasne ako ih naučiš,i jazavičar ugrize još kako??!!Bolje bi bilo da se rešavaju problemi sa psima lutalicama kojih je bezbroj po gradovima......bitno je da vlasnike pasa čeka kazna a za lutalice nikom,ništa???!

  • Deks

    7. mart 2015 | 20:15

    Mene ujeo covek

  • Ccc

    7. mart 2015 | 20:11

    Nema opasnih pasa ima samo neodgovornih ljudi...kaznite vi radije politicare koju laju i kradu a ne postene ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA