REŠENA MISTERIJA DRONOVA: Uhapšeni novinari Al Džazire u Parizu!

Zasad nema indicija da su ta tri novinara povezana sa nizom noćnih letova dronova uočenih nad Parizom tokom ove nedelje. Najmanje pet bespilotnih letilica primećeno je tokom noći između ponedeljka i utorka iznad centralnog dela Pariza

  • 3

Tri novinara katarske televizije kuće "Al Džazira" uhapšena su danas u Parizu, jer su bespilotnom letelicom upravljali iz parka na ivici francuske prestonice, javlja APF.

- Jedan je upravljao dronom, drugi je snimao, a treći posmatrao - izjavio je izvor te agencije iz francuskog pravosuđa.

MISTERIOZNI DRONOVI LETE IZNAD PARIZA: Niko ne zna ko ih pušta, Francuska u strahu

Zasad nema indicija da su ta tri novinara povezana sa nizom noćnih letova dronova uočenih nad Parizom tokom ove nedelje. Najmanje pet bespilotnih letilica primećeno je da tokom noći između ponedeljka i utorka iznad centralnog dela Pariza, naveo je izvor francuskih snaga bezbednosti, navodeći da policija nije mogla da utvrdi njihove operatore.

U ranim jutarnjim satima u utorak najpre je viđen dron u neposrednoj blizini Američke ambasade u Parizu, zatim iznad Ajfelovog tornja, Trga Konkord i Vojnog muzeja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To bi mogla da bude koordinirana akcija, ali mi to ne znamo za sada. Uradili smo sve da lociramo i uhvatimo operatore, ali oni nisu pronađeni - naveli su neimenovani izvori bliski istrazi, prenela je agencija AFP.

Agencija podseća da je u Francuskoj viđeno niz performansa "misterioznih dronova" u poslednjih nekoliko meseci. Pre mesec dana, 20. januara dron je, na kratko, preleteo predsedničku palatu u Parizu, dok je još oko 20 dronova ranije viđeno kako lete iznad francuskih nuklearnih elektrana.

Ajfelov toranj u Parizu. Foto: Foter.com/flickr/TaylorMiles Ajfelov toranj u Parizu. Foto: Foter.com/flickr/TaylorMiles

Međutim do danas, oni se nikada nisu pojavili u tolikom broju tokom jedne noći, navode isti izvori. Francuski zakon zabranjuje male civilne dronove u oblastima kao što su nuklearna postrojenja koje su zaštićena zonom zabrane letova, u radijusu od 2,5 kilometra i na visini od 1.000 metara.

Uprkos podizanju stepena bezbednosti zbog rizika od islamističkih napada u Francuskoj, lokalna policija, do sada, nije bila u stanju da identifikuje ko stoji iza aktivnosti sa dronovima, mada stručnjaci tvrde da takve male bespilotne letelice ne bi izazvale pretnju u slučaju pada na objekte.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    25. februar 2015 | 21:58

    Očekujemo od kineza, japanaca, leteće mobilne telefone

  • DARKO 100%

    25. februar 2015 | 21:17

    Kina otkrila lasersko oružje koje obara dronove za manje od 5 sekundi  Kina je razvila i uspešno testirala visoko precizni laserski sistem odbrane protiv malih letelica. Ovaj uređaj ima domet od dva kilometra i može oboriti razne vrste "letelica" za manje od 5 sekundi od lociranja cilja. Opremljen velikom brzinom, preciznošću i malim rasipanjem snopa lasera, sistem je predviđen za obaranje malih dronova na visinama do 500 metara i brzinama do 50 metara po sekundi, navodi se zvanično u Xinhua agenciji, koja citira proizvođače uređaja - Kineska akademija mehanike i fizike. Doskorašnji testovi su pokazali da je sistem oborio 30 dronova - sa 100% učinkom. Laserko oružje bi trebalo da odigra ključnu ulogu u urbanim sredinama u slučaju vojnih sukoba. "Presretanje dronova je uglavnom posao snajperista ili helikoptera, ali njihov uspeh nije veliki i greške pri takvom zahvatu mogu izazvati neželjenu štetu," - objašnjava Ji Džinsong, menadžer u Kina Džijuan visoko-tehnološkoj korporaciji. Ji je rekao za novinski list da su bespilotne letelice relativno jeftine za korišćenje, što ih čini privlačnim oružjem za teroriste. Zabrinutost je povećana sa skorašnjim incidentom gde su dronovi korišćeni za nelegalno mapiranje, što je imalo negativne efekte za vojsku i civilnu vazdušnu službu. Akademija se trenutno bavi sistemom koji bi trebao da ima veću snagu i domet. Industrija dronova je poslednjih godina procvetala, sa tendencijom  da se izgradi što manji, teži za identifikovati i oboriti dron. Vojska SAD-a se trenutno bavi razvojem novog drona koji bi trebalo da stane u džep, teži 80 grama, ima letnu autonomiju od dva sata i odašilja sliku u visokoj rezoluciji bez gubitka signala sa kontrolorem. Prema nezavisnom, neprofitabilnom i javnom institutu Stimsons, SAD je u posedu najveće svetske i najsofisticirane armije naoružanih dronova, ali će na toj poziciji teško ostati sobzirom kako se po svetu ova tehnologija razvija. Vojska SAD-a ima najmanje 678 dronova u službi od 2012 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA