DŽIHADISTI SE IŽIVLJAVALI U MUZEJU: Polupali statue iz 7. veka pre naše ere! (VIDEO)

Razaranja su deo njihove kampanje u kojoj su uništavali mnoge svetinje kako bi eliminisali sve ono što vide kao jeres

  • 13

Ekstremisti Islamske države već su poznati po svojim stravičnim ubistvima, mučenjima i silovanjima, ali sada su počeli da napadaju na sasvim nov način. Ovoga puta udarili su na kulturu, religiju, tradiciju i istoriju, a time poljuljali nacionalni identitet i veru naroda u sve što imaju i što ih međusobno povezuje.

Džihadisti su objavili snimak na kome su prikazani njihovi sledbenici kako maljevima razbijaju i uništavaju drevne artefakte u severnom gradu Mosulu u Iraku. Oni objašnjavaju da su morali da unište sve ove relikvije jer predstavljaju idole koji moraju biti uklonjeni.

Razaranja su deo njihove kampanje u kojoj su uništavali mnoge svetinje kako bi eliminisali sve ono što vide kao jeres. Sumnja se da su oni čak prodavali neke drevne artefakte na crnom tržištu kako bi finansirali svoje akcije širom regiona.

Na snimku je prikazano kako islamisti čekićima i burgijama razaraju nekoliko velikih statua. Po podu muzeja bili su ostaci skulptura razbijenih u paramparčad.

Incident je nastavljen i na arheološkom nalazištu blizu Mosula, gde su pripadnici Islamske države uništavali krilatog bika koji predstavlja azirijsko božanstvo iz 7. veka pre nove ere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ahm

    26. februar 2015 | 16:48

    Stoka

  • Tijana

    26. februar 2015 | 17:01

    Mene BOLI da ovo gledam! Da se ovako bahato unistava nesto sto je 1000 godina starije od njihove vere..! Nemam reci.....

  • joj

    26. februar 2015 | 17:22

    ja bih ih zgazio ko mrave pa treba da se svi urote protiv njih odu u tu siriju i ocitaju lekciju..glupost kako mogo ovo te vlasti da gledaju a nista da preduzmu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA