OD STALJINA DO HITLERA: Ovo su najveće masovne ubice XX veka, šta mislite na kom mestu je Tito?

Britanski medij Daily mail objavio je listu najvećih masovnih ubica XX veka, a na njoj se nalazi i jugoslovenski vođa Josip Broz Tito

Tokom XX veka svet je bio svedok smrti i pokolja neviđenih razmera. To je bio vek Holokausta i dva svetska rata, vek u kome su komunisti, nacisti, fašisti i vojni diktatori ubili više od 100 miliona ljudi.

Žrtve su bile iz svih delova sveta - od Ujedinjenog Kraljevstva, Francuke i ostatka Evrope, preko Avganistana i Iraka, pa sve do Koreje i Vijetanama.

Daily Mail je napravio listu najvećih masovnih ubica XX veka.

Foto: Wikipedia/User:Wliiam·Shakespeare Foto: Wikipedia/User:Wliiam·Shakespeare

Na prvom mestu nalazi se Mao Cedung, kineski vođa. Kineski političar i vođa komunističkog režima je najveći masovni ubica u istoriji. Većina njegovih žrtvi bili su Kinezi, koji su nakon dolaska komunista umirali od gladi tokom njegovog "Velikog koraka napred" ili su ubijeni u radnim kampovima tokom Kulturne revolucije. Maova vladavina je dovela do siromaštva ogromnog broja ljudi, a procenjuje se da broj žrtvi iznosi 60 miliona.

Foto: Wikipedia / U.S. Signal Corps photo. Foto: Wikipedia / U.S. Signal Corps photo.

Lenjinov naslednik Josif Staljin zauzeo je drugo mesto na ovoj listi. Staljinova poljoprivredna politika dovela je do velike gladi i masovnog izgladnjivanja u Sovjetskom Savezu. Staljinove "čestke" imale su za cilj rešavanje političkih neistomišljenika, a mete su često pogubljene ili zatvarane u radne logore. U gulazima je stradalo nekoliko miliona ljudi, a ukupan broj Staljinovih žrtvi iznosi 40 miliona.

Foto: Amazon.com Foto: Amazon.com

Nacistički vođa Adolf Hitler zauzeo je treće mesto. Najozloglašeniji zločin XX veka, Holokaust, desio se pod njegovim nalogom, a okrutnost metoda nacističke partije i dan danas ne prestaje da šokiraja ljude. Oko 30 miliona ljudi je stradalo u Hitlerovom nastojanju da Treći rajh postane vodeća svetska sila.

Na listi se još nalaze belgijski kralj Lepold (8 miliona žrtvi tokom kolonizacije Konga), japanski general Hideki Todžo (5 miliona japanskih žrtvi u Drugom svetskom ratu), otomanski lider Enver paša (2 miliona Jermena, Grka, Asirca), kambodžanski diktator Pol Pot (1.7 miliona političkih protivnika), severnokorejski vođa Kim Il Sung (1.6 miliona političkih protivnika i civila)...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Jugoslovenski vođa Josip Broz Tito, lider Komunističke partije Jugoslavije i predsednik SFRJ. zauzeo je 13-to mesto na ovoj listi.

Na sajtu Dailymaila navodi se da je za vreme Tita stradalo 570.000 političkih neistomišljenika.

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kjevo

    28. februar 2015 | 20:19

    Гдје им је Черчил који је у смрт послао милионе у Африци?Гдје је амерички председник који је бацио атомску бомбу на Јапан а о добром Франку нећемо.Ово може проћи код неког ко незна ништа.

  • HM

    28. februar 2015 | 20:06

    A gdje su Klinton, Bus, Bler i ostala svita koji ubijaju iz humanitarnih razloga.

  • boban

    28. februar 2015 | 20:31

    ovi su bicikle u poredjenju sa americkim presednicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA