SRBI NIKADA NISU PODRŽALI RUSE: Poznati reditelj Sokurov objasnio "bratske" veze Rusije i Srbije

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov u razgovoru s novinarima na FEST-u rekao je da se o bratstvu Srbije i Rusije ne može govoriti, jer je istorijska i politička činjenica da Srbija nije podržala Rusiju ni u konfliktu sa Čečenijom, ni sa Gruzijom, niti u bilo kom drugom njenom sukobu

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika marko
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Alek

    06. januar 2022 | 17:05

    Srbi su uvek bili uz Ruse..to je bolna istina,naš problem i naša propast..

  • Boban

    25. decembar 2019 | 19:39

    Овај човек не зна историју. Српски краљ Милутин а после њега и остали укључујући и цара Душана помагали су руске манастире на Светој Гори да преживе тешка времена у време кад је Русија била у рату са Татарима и кад је веза Атоса са Русијом била прекинута у периоду од скоро три века. Чињенице говоре једно а дневна политика нешто друго.

  • Dusan K. Ilijenadin

    20. maj 2019 | 14:00

    Nije u pravu ovaj covek koji evidentno imma kratko istorijsko pamcenje. Pomagali smo jedni druge kada je pomoc bilo mogucno pruziti, ali uvek i samo onbda ako to ne bi predstavljalo ili proizvelo kakvu katastroifu za onoga koji pomaze. Srbi su veoma snazno podrzali Rusiju nakon propasti carske Rusije. Hiljade Rusa su na pr. kao prognanici primljeni u Kraljevinu SHS odnosno Jugoslaviju. U nekim trenucima nije bilo uslova za pomaganjje, ali je cinjenica da je carska Rusija prethodno pomogla Srbiju trenutku velike krize u 1. svetskom ratu. POmazes kad mozes, ne ocekujuci - ako si pravi, da ti onaj kojem pomazes, uzvrati bilo kada. Zao mi je sto ljudi ne umeju da prepoznaju kako nam Rusija i sada izdasno pomaze. Nekima je to malo, ali ne treba ocekivati da Rusi opreme 500 hiljada ili milion vojnika koji bi za nas oslobadjali Kosovo i Metohiju. Danas, ocigledno nije mogucno niti se tolerise kao prihvatljiv nacin nekakvim ratovima i/ili slicnim avanturama resavati neresena nacionalna pitanja. Put do ostvarenja takvih ciljeva vodi preko podizanja nacionalne svesti, afirmacije kulture i obrazovanjem naroda, koji mora da bude jedinstven Upitajmo se dakle, pre svega, da li smo kao narod jedinstveni? Licno sam misljenja da smo veoma daleko od pravog jedinstva. Rusi su svima pokazali model kako se u nekom ranijem periodu otrgnuti deo drzavne teritorije, vraca bez rata. Krim je sjajan primer za to. Trebalo bi iz toga nesto da naucimo. Rusi su prvo postigli svoje nacionalno jedinstvo, a zatim diskretno, ali munjevito organizovali referendum na kojem su se stanovnici Krima, ukljucujuci i krimske Tatare u procentu od preko 95 % izjasnili za pripajanje Rusiji. Znaci da su tamo prethodno radili sa lokalnim stanovnistvom koje prihvata Rusiju. Mi necemo da se upitamo: zasto Siptari sa Kosova i Metohije, nece u zajednicku drzavu, sa Srbijom? Licno, nisam siguran da su svi Siptari bolesnici koji zele da zive u mafijaskoj drzavi. Stavise, mislim da bi velika vecina bila srecna da "vidi ledja" tome tamoo kriminalizovanom olosu i ubicama. A kako se to moze postici? Pa takvimnunutrasnjim preuredjenjem i "pospremanjem" Srbije sa kojom bi onda svako zeleo da bude i zivi u zajednici. Treba samo iskreno da odgovorimo sebi - jesmo li pravno uredjena i demokratska drzava u kojoj bi neko hteo da zivi, stvara porodicu, privredjuje? Od odgovora svakog ponaosob zavisice i nas odnos prema drzavi i promenama - ako su promene neophodne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA