BOJAO SE ZATVORA: Nemcov razmišljao o azilu u Litvaniji iz straha od Kremlja

Lider litvanskih konzervativaca Andrijus Kubilijus je, kako sam tvrdi, u privatnom razgovoru na marginama kongresa njegove stranke 2012. godine, obećao Nemcovu utočište u Litvaniji, ali je Nemcov na kraju ipak odlučio da ostane u Rusiji, prenosi AFP

  • 38

Ubijeni ruski lider opozicije Boris Nemcov je 2012. razmišljao da zatraži azil od Litvanije, govoreći kako strahuje od proganjanja Kremlja, izjavio je danas bivši premijer te zemlje Andrijus Kubilijus.

Lider litvanskih konzervativaca Kubilijus je, kako sam tvrdi, u privatnom razgovoru na marginama kongresa njegove stranke 2012. godine, obećao Nemcovu utočište u Litvaniji, ali je Nemcov na kraju ipak odlučio da ostane u Rusiji, prenosi AFP.

- Nemcov je rekao kako se plaši da bi mogao da bude uhapšen i stavljen u zatvor nakon opozicionog protesta protiv trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina 2012. - izjavio je Kubilijus agenciji.

- Pitao je da li bi mu Litvanija pružila politički azil. Ja sam mu odgovorio da ne sumnja u to i ponudio mu da ostane ovde, ali je on to na kraju odbio - ističe Kubilijus, koji je nešto kasnije 2012. izgubio na litvanskim opštim izborima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Litvanija spada među članice NATO i EU koje imaju najtvrđi stav prema Rusiji i više puta je pozivala na još oštrije sankcije prema Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskim sukobima.

Predsednica Litvanija Darija Gribauskajte je danas izjavila kako ubistvo Nemcova ukazuje da Rusija "klizi u mrak terora protiv sopstvenih građana".

U znak solidarnosti sa planiranim opozicionim maršom u Moskvi, litvanski aktivisti će u nedelju organizovati marš u Vilnjusu u spomen na Nemcova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    1. mart 2015 | 08:31

    Ruski Ceda Jovanovic....

  • DD

    1. mart 2015 | 07:44

    KAO I SVAKI IZDAJNIK JE IMAO RAZLOGA ZA STRAH. NAZAD NIJE MOGAO JER JE BIO DEBELO PLAĆEN AMERIČKIM DOLARIMA . A I ZNAO JE KOLIKO JE DUGA RUSKA RUKA. ZAŠTO NIJE TRAŽIO AZIL NEGDE DALJE NEGO U JAKOJ LI LITVANIJI KOJU BI RUSI ZA PAR MINUTA PREGAZILI ŠTO SE LAKO MOŽE I DESITI.

  • DD

    1. mart 2015 | 07:46

    RUSIJA NIJE BANANA DRŽAVA KOJU SVAKI POTPLAĆENI MORON MOŽE RUŠITI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA