• 13

JOŠ NISTE PRONAŠLI MLADU? Na ovoj bugarskoj pijaci je možete kupiti! (FOTO)

Pijaca udavača održava se četiri puta godišnje u Bugarskoj. Nekad je najjeftinija mlada bila oko 2.500 dolara, dok je danas cena mnogo niža zbog loše finansijske situacije

  • 13

Verovali ili ne, u Bugarskoj postoji pijaca udavača. Ona se održava nekoliko puta u toku godine, a tada mlade Romkinje oblače najbolju odeću, doteruju se i šminkaju, kako bi privukle pažnju potencijalnih muževa.

Ovaj običaj održava se već decenijama u nazad. Dok porodice muškaraca žele da pronađu što povoljnije udavače, porodice devojaka pokušavaju da iz braka izvuku i novčanu korist.

Na pijaci udavača učestvuju porodice iz Stare Zagore, gde živi oko 18.000 Roma. Oni su poznati kao Kalaidži i tradicionalno za život zarađuju skupljanjem bakra.

Pijaca udavača, koja se održava četiri puta godišnje, prilika je za lokalne Rome da se sastanu i ispričaju, ali i da pokušaju deci da nađu odgovarajuće partnere. Budući da u ovoj zajednici vladaju izrazito konzervativni stavovi, dečaci i devojčice retko kada imaju priliku da provode vreme zajedno.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kalaidži, koji su inače pravoslavne vere, vrlo često ispisuju devojčice iz škola kada napune 15 godine kako bi ih sklonili od iskušenja.

Pijaca udavača počinje kao i svaka igranka, sa grupom dečaka i devojčica koji razmene po koju reč, ali uglavnom se samo stidljivo gledaju. U pozadini stoje roditelji, spremni da se upuste u pregovore ako njihovo dete pronađe odgovarajućeg partnera.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ako se, nakon više sati vašara, momak i devojka "pronađu", počinju ozbiljni ekonomski pregovori o tome koliko porodica mladog muškarca mora da plati ne bi li dobila devojku.

Nekada je najjeftinija mlada bila oko 2.500 dolara, dok je danas cena mnogo niža zbog loše finansijske situacije u Bugarskoj, kao i zbog nedostatka posla.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Komentari

  • CLG

    Sabahetu jednu

  • marko markovic

    zamisli oni romkinje ruze a same su gole po naslovnim stranama novina pune su javnih kuca takvih visokoobrazovanih gospodja 9 Min · Gefällt mir

  • Prika

    E crna Evropo sta ti se desava

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima