Javio se na oglas za branje grožđa, pa postao rob!

Devetnaestogodišnji mladić koji se javio na oglas za branje grožđa postao žrtva trgovine ljudima. Okrivljeni su bili u bekstvu, pa im je suđeno u odsustvu

  • 2

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora za krivično delo trgovina ljudima, saopštila je danas NVO Atina.

Oni su prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu vrbovali državljanina Srbije (19), zloupotrebili njegovo poverenje i prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

Oštećeni se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj. Međutim, on je odveden u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje 'poslodavce' obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova.

Trafikerima koji su bili u bekstvu, suđeno je u odsustvu. U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.

Atina ocenjuje da je ova presuda značajna u tom smislu što će pomoći rasvetljavanju sličnih slučajeva u kojima su žrtve trgovine ljudima prinuđene da u situaciji trgovine ljudima čine krivična dela.

Iako zakon predviđa i drugačija rešenja, u praksi se žrtve saslušavaju u prisustvu okrivljenih, primorane su da se uvek iznova direktno suočavaju sa trgovcima i da iznova i iznova svedoče.

Sudski procesi traju dugo i to je još jedan od razloga koji ih dodatno obesmišljava.

(Telegraf.rs / Izvor: NVO Atina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA