OVO SU NAJUSPEŠNIJI DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA: Evo ko se sve našao na listi! (FOTO)

Ko kaže da državna preduzeća moraju da rade sa gubitkom? Ovo su srpski menadžeri i direktori koji su ih učinili profitabilnim. Učite od njih!

Andrija Čupković, Aleksandar Obradović, Predrag Ćulibrk, Dane Kondić, Nikola Petrović, Blagoje Spasovski
Foto: Promo, Marko Todorović, Tanjug Sava Radovanović/Danilo Peternek/Aleksandar Stojanović

Srpsku privredu i javna preduzeća u Srbiji na zdravim nogama drže ljudi koji njima upravljaju, a Telegraf.rs vam donosi listu najuspešnijih direktora, ali i firmi koji su u samom vrhu po zaradama, ali i po novcu koji donose u budžet Srbije!

Krenimo redom...

Predrag Ćulibrk - Telekom Srbija

Rođen je 1968. godine u Rumi, a diplomirao je na odseku za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu 1994. godine. Po završetku studija, profesionalnu karijeru započinje u Direkciji za razvoj i investicije Telekoma Srbija, tadašnjem javnom preduzeću PTT Srbija. Bio je odgovoran za poslove izgradnje i razvoja transportne mreže, telekomunikacionih servisa i planiranja saobraćaja. Veliki doprinos  za razvoj Telekoma Srbija ostvario je na projektu digitalizacije komutacione mreže, uvođenja IN servisa i implementacije mreže sledeće generacije (NGN).

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U kompaniji Telekom Srbija, od početka 2005. godine, Predrag Ćulibrk obavljao je funkciju direktora Sektora za strateško planiranje, a iste godine postavljen je i za direktora Sektora za strategiju i razvoj. Bio je odgovoran za sprovođenje brojnih novina iz oblasti telekomunikacija i velikog broja projekata iz različitih segmenata poslovanja Telekoma Srbija. Za generalnog direktora kompanije m:tel BiH, odnosno Telekoma Srpske, postavljen je 18. juna 2007. godine.

Za pet godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine kompanija m:tel BiH postala je jedna od vodećih telekomunikacionih kompanija u regionu. Od privatizacije u junu 2007. godine do danas, kompanija je proširila svoje poslovanje na područje cele BiH, doživela organizacionu i kadrovsku transformaciju i u potpunosti postala tržišno orijentisana.To je rezultiralo tržišnom pozicijom broj jedan u BiH u mobilnim komunikacijama, razvojem na području širokopojasnog pristupa internetu i pružanja multimedijalnih usluga. Broj korisnika svih usluga koje se nude pod korporativnim brendom m:tel danas iznosi skoro dva miliona, što je gotovo dvostruko više od broja korisnika pre privatizacije.

Aleksandar Obradović - EPS

Foto: Marko Todorovć

Foto: Marko Todorovć

Rođen je 1974. godine u Beogradu i diplomirani je ekonomista. Obradović je u Pragu završio studije ekonomije i biznisa, na privatnom univerzitetu „Anglo-amerikan koledž". Magistrirao je prvi put u Češkoj u „Ček menadžment centru“ i drugi put u Americi, na Univerzitetu u Pitsburgu.

Radio je u nemačkoj izdavačkoj kući „Jirg markard pablišing" u Pragu i u odeljenju francuske konsultantske firme „ATOZ Marketing Servisiz“ u Pragu. Radeći u američkoj kompaniji za strateški konsalting „Artur D. Litl" Aleksandar Obradović obavljao je poslove u Nemačkoj, Italiji, Portugaliji, Švajcarskoj, Brazilu, da bi potom postao regionalni direktor te kompanije za Češku, Slovačku, Srbiju i Crnu Goru. Radio je i u Parizu, kao menadžer strategije za istočnu Evropu i centralnu Aziju u firmi za proizvodnju cementa "Lafarž", a bio je i direktor češke energetske kompanije ČEZ za Srbiju.

Dane Kondić - Air Srbija

Foto:Tanjug/Danilo Peternek

Foto:Tanjug/Danilo Peternek

Dane Kondić je Srbin iz Australije, rođen u Sidneju i dete je srpskih iseljenika sa Kozare u današnjoj Republici Srpskoj. Supruga mu je, takođe, poreklom Srpkinja.

Kondić je krajem 1990-ih je bio menadžer razvoja poslovanja u australijskoj avio-kompaniji “Kvantas”, a u “Malezija erlajnsu” je radio tri i po godine. U proteklih godinu dana bio je regionalni direktor “Sabre Airline Solutions” za jugoistočnu Aziju. Pre toga bio je komercijalni potpredsednik “Abacus International” u Aziji. Radio je u GTA, koja je deo “Travelporta”, kao i u kompaniji “Kuoni Travel”.

Andrija Čupković - JKP „Parking servis"

Foto: Promo

Foto: Promo

Rođen je 1972. godine, a završio Saobraćajni fakultet u Beogradu. Specijalista je kao strukovni menadžer u saobraćaju, a završio je i Bachelor appl iz oblasti saobraćaja, 2009. godine, kao i Visoku školu strukovnih studija za menadžment u saobraćaju

Radno iskustvo: Direktor JKP „Parking servis“ Beograd septembar 2014.godine, v. d. direktora JKP „Parking servis“ Beograd decembar 2013 –sept.2014.godine, generalni direktor JP „Poslovni centar Rakovica” 2008 – 2013. godine, izvršni direktor JP „Poslovni centar Rakovica” 2005 – 2008. godine, odbornik Skupštine grada 2008 – 2012. godine, odbornik GO Rakovica 2008 – 2012. godine, vlasnik STR Mesara 1999 – 2003. godine, vlasnik i direktor privatnog preduzeća za distribuciju alkoholnog i bezalkoholnog pića, zvanični distributer kompanija Helenik Coca-Cola, Knjaz Miloš, Voda Vrnjci, Apatinska pivara, Pivara Čelerevo, Pivara BIP, Rauch, Rubin Kruševac itd.  U privatnom preduzeću zaposleno preko 50 radnika i firma je snabdevala preko 500 maloprodajnih objekata 1995 – 2003. godine.

Odlično govori engleski jezik.

Nikola Petrović - EMS

Foto: Promo

Foto: Promo

Nikola Petrović je generalni direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije. Petrović je diplomirani ekonomista koji je pre angažmana u javnom sektoru stekao bogato iskustvo radeći na rukovodećim pozicijama u domaćim i inostranim kompanijama. Sredinom devedesetih živeo je u Švajcarskoj gde se bavio poslovima uvoza, izvoza i prodaje sirovina iz Afrike. Posle toga, radio je i usavršavao se na Londonskoj berzi.

Po povratku u Srbiju, osniva uvozno-izvoznu firmu koja se bavila trgovinom voćem i povrćem. U oblasti energetike najpre se istakao kao direktor firme Eco Energo group, gde se bavio primenom najnovijih tehnologija u eksploataciji zelene energije i izgradnjom hidrocentrala. Na čelo EMS-a dolazi u septembru 2012. godine i na toj poziciji je postigao značajne rezultate koji se ogledaju u ubrzanom završetku kapitalnih elektroenergetskih investicija, boljim finansijskim rezultatima poslovanja i dobijanjem sertifikata za integrisane menadžment sisteme. Od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Tečno govori francuski i engleski jezik. Nikola Petrović je rođen 1974. godine u Beogradu, oženjen je i otac je dvoje dece.

Jugoslav Petković - JP „Jugoimport SDPR“

Petković je na tom mestu zamenio dugogodišnjeg direktora Stevana Nikčevića, a njegov zamenik je Branislav Prostran.

Foto: Printskrin/aljazera

Foto: Printskrin/aljazera

Radojica Rovčanin - SMATS

Radojica Rovčanin rođen je 29.05.1953. godine i završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radio je u JAT-u 25 godina na poslovima Kontrolora saobraćaja, Tehničkoj delatnosti, Sektoru prodaje, kao zamenik direktora Domaćeg saobraćaja, direktor Domaćeg saobraćaja, direktor Tržišta, direktor Regionalnog saobraćaja i savetnik generalnog direktora za komercijalne poslove. Rovčanin u SMATSA dolazi iz Agencije za bezbednost saobraćaja gde je bio na funkciji načelnika Odeljenja za opšte i pravne poslove i zamenik direktora. Govori Engleski i Ruski jezik.

Foto: YouTube / SMATSAacademy

Foto: YouTube / SMATSAacademy

Milan Krkobabić - Pošte Srbije

Završio je gimnaziju u Beogradu, gde je diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Tridesetogodišnje iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije sa potrebnom saglasnošću Narodne banke Srbije. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Grada Beograda.

Foto: Pošta Srbije

Foto: Pošta Srbije

Posebna oblast njegovog interesovanja i rada je privredna oblast zanatstva, malih i srednjih preduzeća. Učestvovao je u osmišljavanju, izradi i realizaciji velikog broja projekata vezanih za navedeni privredni segment. Inicijator je i kreator, po prvi put u Srbiji, celovitog koncepta socijalnog preduzetništva (uključujući i nacrt Zakona), kojim se pored javnog i realnog sektora privređivanja, otvara i treći sektor socijalnog preduzetništva. Kandidat je za najuspešnijeg direktora Pošte Srbije u istoriji ove kompanije, jer je uspeo da rstruktuira firmu, podigne joj profit više puta i jedan je od retkih direktora koji ima podršku svih strana - menadžmenta, radnika, sindikata i osnivača.

Blagoje Spasovski - RTB BOR

Rođen je 1948. godine. Završio je Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, kao i specijalističke studije iz procesne automatike u Bolderu u Koloradu. Kasnije je položio i sve ispite na magistarskim studijama Rudarsko-geološkog fakulteta.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

U rudniku bakra Bor zaposlio se 1972. godine i postepeno, do 1979, napredovao je do mesta upravnika pogona Flotacija. Na funkciju tehničkog direktora Rudnika bakra Veliki Krivelj imenovan je 1983. godine, a zatim je istu funkciju vršio je i u Rudniku bakra Bor. Od 1990. do 2000. godine bio je generalni direktor borskog rudnika bakra. Nakon toga prelazi u preduzeće Ortosystem iz Beograda, da bi 2008. ponovo došao na čelo RTB Bor Grupa.

Milorad Grčić - RTB KOLUBARA

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Rođen je 14. novembra 1970. godine. Živi u Obrenovcu, po zanimanju je ekonomista. Za vršioca dužnosti direktora RB “Kolubara” imenovan je 8. oktobra 2012. godine.

Goran Puzović - Srbijavode

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Diplomirani je inženjer poljoprivrede, a njegovo ime izgovarali su svi tokom nezapamćenih poplava koje su prošle godine zadesile Srbiju.

Saša Vlaisavljević - Aerodrom

Printskrin: Infobiro

Printskrin: Infobiro

Rođen 1968. u Bihaću. Diplomirao je na vazduhoplovnom odseku Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, a u Jatu je od 1995. Do postavljenja na dužnost generalnog direktora bio je direktor delatnosti Zemaljski poslovi Jat Airwaysa.

Vlada Lučić - m:tel!

Rođen 18. februara 1971. godine u Šapcu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, a MBA zvanje je stekao po programu Univerziteta Institut Kurt Bosch (Švajcarska).

Profesionalno iskustvo je sticao u Ericssonu u Švedskoj, gdje je radio na istraživanjima, a u Njemačkoj kao inženjer za podršku O&M sistemima.

Printskrin: telekom.rs

Printskrin: telekom.rs

Uz kraće prekide, dio je tima Telekoma Srbija od njegovog osnivanja 1997. godine. Karijeru je gradio najprije kao stručni savjetnik za telekomunikacije u Direkciji za mobilnu telefoniju, zatim kao direktor Sektora za mrežu u Direkciji za mobilnu telefoniju, nakon čega je imenovan za direktora Direkcije za mobilnu telefoniju.

Aktivno je učestvovao u izgradnji i komercijalnom puštanju u rad trećeg operatora u Crnoj Gori kada je, u rekordnom roku od samo 77 radna dana, otpočela rad mobilna mreža m:tel.

Goran Vlaović - Telekom Srpske

Goran Vlaović je magistar ekonomskih nauka, rođen 1971. godine u Beogradu, obrazovan na univerzitetima u Beču, Beogradu, Parizu i SAD-u.  Njegovi profesionalni počeci vezuju se za 1994. godinu kada počinje da radi kao direktor u Internacionalnom savjetu za razvoj menadžmenta i edukaciju u Budimpešti.

Od 1998. do 2000. godine bio je rukovodilac Odsjeka za EU i regionalne inicijative u Saveznom ministarstvu inostranih poslova SRJ. Bogatu menadžersku karijeru nastavlja u JP "PTT Srbije" kao direktor Sektora za međunarodno poslovanje od 2000. do 2002. godine. Nakon toga obavlja funkciju potpredsjednika za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije, gdje je do 2007. godine bio odgovoran za promociju i prezentovanje privrede Republike Srbije na međunarodnoj sceni, te realizaciju međudržavnih i međuregionalnih ugovora o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Bio je inicijator brojnih projekata, između ostalog, projekta Razvoj telekomunikacione infrastrukture Srbije.

Foto: Promo

Foto: Promo

Učestvovao je u radu nekoliko Upravnih odbora CEFTA, CEI, BSEC, Unija evropskih komora, DCP, Privredna komora Srbije, Mediteranski sporazum, Beogradska banka, Poštanska banka, Mobtel, Svjetska poštanska unija i Međunarodna unija za telekomunikacije.

Takođe, iza njega je desetogodišnja karijera ekonomskog konsultanta na mnogobrojnim projektima Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske agencije za rekonstrukciju. Nosilac je priznanja Najbolji mladi diplomata Evrope, autor tri knjige iz oblasti ekonomije, kao i mnogih stručnih radova.

Govori engleski, italijanski i francuski jezik. U skladu sa odlukom UO kompanije "m:tel", mandat generalnog direktora traje tri godine.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Air Srbija, Aleksandar Obradović, Andrija Čupković, Blagoje Spasovski, Branislav Prostran, Dane Kondić, EMS, EPS, Goran Vlaović, JKP Parking servis, Milan Krkobabić, Nikola Petović, Predrag Ćulibrk, Saša Vlaisavljević, Slobodan Puzović, Telekom Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (25)
Poređaj komentare:
 • D
  dara

  Od njih treba uciti. Takav rejting postize se radom a ne recima. Bor je primer za to.

 • D
  Dag

  Monopol...

 • Z
  Zlatan

  Svaka čast za izbor!

Ovo je TOP 10 najvećih donatora u Srbiji: Privrednici najšire ruke, daju i po nekoliko stotina hiljada evra za opšte dobro

Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže

Oglasio se Huavei posle odluke Gugla

Cena kvadrata skače na neverovatnih 5.000 evra: U ovom gradu više neće moći da niču nove zgrade, ni kuće neće smeti da budu visoke

Južni krak Koridora 10 zvanično otvoren za saobraćaj! Vučić sa platoa mosta "Vrla" poručio: Ovo nadilazi naše snove (FOTO) (VIDEO)

Telekom Srbija osnažuje i pokreće IT preduzetnike

Sve je spremno za veliko otvaranje poslednjeg dela Koridora 10: Od sutra auto-putem kroz Grdeličku klisuru

Od centra Čačka do Lučana uskoro za 10 minuta: Predsednik Srbije najavio nove projekte (FOTO) (VIDEO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege, Vučić najavio: Već od Svetog Nikole otvaranje nove deonice Koridora 11 (FOTO) (VIDEO)

Od 1. jula svako jaje imaće na ljusci odštampanu "ličnu kartu", brojeve i slova, a ovo je njihovo značenje

Nagrada "Moj izbor": Pošta Srbije omiljeni domaći brend, već dve godine zaredom. Postekspresu pripalo drugo mesto

Brnabić na sastanku sa šefom Misije MMF: Očekivani rast BDP-a za ovu godinu, ostaje 3,5 odsto

Nikad jeftinije povratne karte do Rima, Tivta, Bolonje, Frankfurta... Od sutra do najvećih evropskih gradova za 48 evra

Nacionalni tim za spas sela Srbije: Hočevar i katolička crkva pomažu da oživi zadrugarstvo

Folksvagen je izgleda odlučio gde će biti nova fabrika kojoj se i Srbija nadala

Srbija jedina u ovom delu sveta: Startap ekosistem Beograda i Novog Sada izdvojen na svetskoj mapi

Veliki prostor za intenziviranje privredne saradnje: Gradonačelnik Novog Sada razgovarao sa ministrom privrede Nižegorodske oblasti (FOTO)

Kamen temeljac za projekat od 90 miliona dolara, u kampusu će moći da radi više od 4.200 ljudi (FOTO)

I zgrade dišu, a i Beograd dobija jednu takvu

Najveća turistička flota na Jadranu vredi 269 miliona evra, a u ovom mestu svaki 4. stanovnik ima svoj kruzer

1.518 izlagača iz 32 zemlje: Otvoren 86. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Posao iz snova u Srbiji: Dođeš "u kancelariju", legneš i dremneš 8 sati, pa dobiješ platu 100.000 dinara

Potpisan ugovor o privatizaciji Luke "Novi Sad"

Završena integracija Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija

Okončan štrajk: Đorđević i sindikati Republičkog geodetskog zavoda potpisali sporazum

8 mitova o startapima

Poskupljenje struje: Evo koliko ćete sada vi plaćati račun, i je li i dalje kod nas najjeftinija električna energija

Ako sanjate o "američkom snu" možda ga i ostvarite - ali u Danskoj

Objavljena fotografija dolara sa greškom i priznali su da je ima na još 46 miliona novčanica: Da li primećujete u čemu je problem?

Neverovatan poduhvat na Islandu: Nedaleko od Severog pola rašće banane, a umesto sunca grejaće ih vulkanska toplota

Andrija je dobio zlatnu medalju za svoje vino: Sin je našeg čuvenog producenta i najbolji student u poslednjih 25 godina! (FOTO)

Jagodinske firme traže 200 radnika, a ovi poslovi se nude

U Srbiji još malo neće imati ko da održava puteve, zida zgrade i radi stolariju: Dnevnice i do 100 evra zbog nedostatka radnika

Oglasila se Komercijalna banka povodom tvrdnji o kupovini od strane Raiffeisena

Srpski eksperti modernizuju svetske avio-kompanije

Kinezi stižu u Niš! Planirano zapošljavanje 1.000 radnika: Još jedan Memorandum potpisan u Predsedništvu (FOTO)

Pitali ste nas, evo odgovora: Kako odabrati kvalitetno meso i mesne prerađevine?

Nedostaju ove zanatlije, radnicima čak skaču i dnevnice, a u NSZ se čak 95.000 njih vodi kao nezaposleno

Sberbank Srbija želi da i Vama bude super

UNIQA i u 2018. godini čvrsto u vrhu tržišta osiguranja

Polovinu državnog budžeta napunila Uprava carine: Nikad više zaplenjene nafte, derivata, deviza, droge i zlata

Otkako je Priština centralnoj Srbiji uvela takse, dve susedne zemlje su od toga debelo profitirale

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima