Danas je Svetski dan divljih životinja. Koliko ih ima u Srbiji?

Na teritoriji Srbije žive 94 vrste sisara od kojih su najbrojniji zečevi. Procenjuje se da ih ima oko 550.000. Najmanje ima medveda, svega 50

  • 5

U Srbiji postoji 1.760 strogo zaštićenih vrsta algi, biljaka, životinja i gljiva i 853 zaštićenih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Na teritoriji Srbije živi više od 94 vrste sisara skoro dve trećine svih vrsta koje žive u Evropi. Međutim, na teritoriji naše zemlje ostalo je još svega pedesetak medveda.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije nastavlja da u saradnji sa srodnim službama u zemlji i inostranstvu daje svoj doprinos zajedničkim naporima da se očuva biološka raznovrsnost na globalnom nivou.

NA KORAK DO ISTREBLJENJA: Ovo su ugrožene vrste životinja koje žive u Beogradu! (FOTO)

Ukupan godišnji obrt novca u svetskoj trgovini zaštićenim divljim vrstama, njihovim delovima i derivatima procenjuje se na oko 160 milijardi američkih dolara. Zato međunarodne organizacije preduzimaju sve kako bi divlje životinjske vrste bile sačuvane.

Na teritoriji Srbije žive 94 vrste sisara od kojih su najbrojniji zečevi. Procenjuje se da ih ima oko 550.000. Najmanje ima medveda, svega 50.

Beograd ostaje bez vrabaca! Evo kako da ih zaštitimo i nahranimo!

Iako je vuk vrsta koja je veoma dobar indikator stanja životne sredine, u Srbiji ne postoje tačni podaci o njihovom broju. Procenjena brojnost vukova kreće se u opsegu 500-700 jedinki, mada postoje procene da ima više od 1.100.

Foto: Klaus Echle/GDT Nature Photographer of the Year 2013 Foto: Klaus Echle/GDT Nature Photographer of the Year 2013

 

Na teritoriji Srbije sreće se preko 360 vrsta ptica, što predstavlja 74 odsto vrsta koje naseljavaju evropski kontinent, od čega su 260 vrsta ptice gnezdarice.

Srbija kao veoma važna ekologija u Evropi poslednjih godina dosta radi na očuvanju životne sredine, jer jnam je to i jedna od važnih obaveza pri pristupanju Evropskoj Uniji.

SPASIMO IH: Uskoro u Srbiji više neće biti medveda, ugroženo još 429 vrsta životinja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA