SAVREMENI MARKO KRALJEVIĆ: Da li bi legendarni junak ovako izgledao da je naš savremenik? (FOTO)

Da li ste se nekada pitali kako bi Marko Kraljević izgledao da živi u našem vremenu? Umetnik i dizajner Saša Ristić ima odgovor

  • 37

Svi smo odrasli uz priče o Marku Karljeviću, legendarnom junaku koji je u narodnim pesmama opisan kao veoma krupan, snažan i hrabar čovek.

Neustrašiv borac protiv Turaka, Marko Kraljević je kroz predanja opisivan kao zaštitnik slabijih, ali i kao osoba sa teškim karakterom, sklona svađi.

Da li ste se nekada pitali kako bi Marko Kraljević izgledao da živi u našem vremenu? Umetnik i dizajner Saša Ristić ima odgovor. On je na svom Fejsbuk profilu objavio slike njegovog viđenja legendarnog Kraljevića, sa ogromnim mišićima, velikim brkovima i tetovažama.

Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic

Ristić za Telegraf objašnjava da je Kraljević prvi u nizu karaktera koje planira da uradi, a njegov otac Vukašin i Musa Kesedžija su sledeći.

- Ideja se rodila kada sam negde pročitao da će zbog evropskih propisa biti neophodno korigovati bajke, mitove, mitske radnje i karaktere koji sadrže nasilje i netoleranciju, pa sam istom prilikom pročitao modifikovanu Crvenkapicu i našu bajku Nemušti jezik - objašnjava Ristić za Telegraf.

Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic

S obzirom da bi to značilo da bi naše legende, priče i bajke bile znatno ublažene, a nasilje u njima umanjeno, Ristić je odlučio da likove predstavi onakvim kakvi jesu, ni manje, ni više.

- Revoltiran, rešio sam da arhetipski predstavim naše karaktere onakvim kakvi su opisani u narodnim pesmama, predanjima i izvornoj formi. Marko koji se non-stop taba sa Turcima, kojekakvim alama i gavranima, pa i samog cara dovodi do duvara, osoba koja pije, šenluči, pije vino na Ramazan, jede ovnujsko meso, cedi vodu iz kamena.... Ne može biti drugačije prikazan do ovako, ja sam karikaturno predstavio lik Marka, kao oličenje narodnog prkosa u svoj svojoj slavi, sa tetovažama i ostalim pojavama hteo sam da približim lik Marka današnjem čoveku iz Srbije - kaže on.

Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic Foto: Facebook/Sasa Krieger Ristic

Ristić trenutno radi na formiranju i drugih likova iz narodnih priča, a cilj mu je da jednog dana uradi ili igricu ili animiranu seriju.

- Vizuelni identitet Marka koga sam predstavio naglašava i preuveličava gorepomenute osobine iz čistog prkosa poznatim i novim socijalnim normama koje nam svakodnevno plasiraju po medijima. Marko ne sme biti ublažen, niti cenzurisan, jer bismo na taj način uništili svoj nacionalni ponos, prkos i sve što nas čini onim što jesmo - zaključuje Ristić.

(J. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    8. mart 2015 | 19:13

    Ako je to Marko mogu tek da zamislim kakav je Musa Kesedzija. Marko Kraljević je prestavnik srpske vlastele. Danas bi on prestavljao srpske tajkuna. Koji umesto ŠARCA voze ergele-(dzipove) od više stotina konja. Kojima zakon i milicija ne mogu ništa. Kao što ni turci nisu smeli Marku.

  • Martin

    8. mart 2015 | 19:34

    Nista bez dlakave grudi ;-)

  • brana

    8. mart 2015 | 18:40

    Ajde sto ste ga zamislili kao karikaturu al ta debilna nabildovana faca nema veze sa onime sto smo citali o njemu.Osim brkova ne postoji druga asocijacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA