Janković prihvata odluku poslanika, Tirk žali

Dok Janković nema primedbe zbog toga što nije osvojio većunu za formiranje Vlade, Tirk veruje da je Janković i dalje jak kandidat.

  • 0

Lider Pozitivne Slovenije Zoran Janković, koji danas u slovenačkoj skupštini nije osvojio potrebnu većinu za formiranje nove vlade posle pobede na parlamentarnim izborima, izjavio je da prihvata volju poslanika i da nema primedbe osim u odnosu na "jednu individuu na koju ne bi trošio reči".

S druge, strane, predsednik Slovenije Danilo Tirk izrazio je žaljenje što njegov mandatar nije osvojio potrebnu apsolutnu većinu za mesto premijera, ističući da je Janković "i dalje jak kandidat", prenela je agencija STA.

"Došli smo ovde uzdignute glave i ostajemo na onom što smo obećali svojim biračima", rekao je Janković, dodajući da rezultat glasanja ne vidi kao poraz.

Janković je, takođe, rekao da Građanska lista Gregora Viranta nikada nije imala ozbiljnu nameru da stupi u koaliciju sa njim.

Izražavajući žaljenje zbog odsustva podrške Jankoviću i najavljujući neodložan početak konsultacija sa parlamentarnim strankama, predsednik Slovenije je rekao da je u skupštini viđeno "mnogo manevrisanja, taktike, stvari koje navode na pomisao da ne slute na dobro u budućem radu parlamenta".

Tirk je najavio da će odmah započeti novu rundu konsultacija sa parlamentarnim strankama, za koje na raspolaganju ima 14 dana.

Predsednik Slovenije nije komentarisao mogućnost da lidera demokrata, Janeza Janšu, imenuje za mandatara, ističući da današnje glasanje nikako nije promenilo njegovu ocenu o Jankoviću."Za mene on ostaje ozbiljan kandidat za premijera", rekao je Tirk.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA