Džihadisti oteli Srbina u Libiji! (FOTO)

Dalibor Savičić (39) austrijski državljanin srskog porekla, otet je u napadu na naftno polje al Gana 6. marta , u kojem je 11 radnika ubijeno

  • 33

Među otetim radnicima jednog međunarodnog naftnog koncerna u Libiji, koje su nedavno oteli teroristi Islamske države, nalazi se i jedan državljanin Austrije, srpskog porekla Dalibor Savičić (39) iz Linca.

GADAFI SE PREVRĆE U GROBU: Džihadisti osvajaju Libiju, Zapad okleva u intervenciji

Njega i još osam zaposlenih u petak su oteli teroristi Islamske države, koji su napali naftno polje na jugu Libije.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je danas da je Savičić u rukama džihadista Islamiske države.

- Sada imamo sigurne informacije da je grupa stranaca, koja se nalazila na naftnom polju al Gani, kada su ga napali 6. marta teroristi Islamske države, u rukama terorista - navodi se u saopštenju i dodaje:

Foto: Facebook/Dalibor Savicic Foto: Facebook/Dalibor Savicic

- U vreme, kada je grupa sa više vozila napustila naftno polje u pravcu severa, pripadnici ove grupe su bili nepovređeni - navodi Ministarstvo, ističući da trenutno nema informacija o mestu boravka otetih.

U napadu Islamske države na naftno polje ubijeno je 11 pripadnika obezbeđenja, a Savičić i drugi stranci su oteti, a u međuvremenu je jasno da su napadači pripadnici grupe koja je pre par nedelja odsekla glavu 21 Koptu. Zbog ove činjenice su očekivanja u Kriznom štabu, koji je uspostavjen u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, kojim rukovodi generalni sekretar Mihael Linhart, veoma mala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Raqqa Media Center Foto: Tanjug/AP Photo/Raqqa Media Center

- U kontaktu smo sa svim pogođenim državama i libijskim vlastima - kazao je on.

Prema proceni austrijskog ministarstva, u Libiji se trenutno nalazi 20 do 30 Austrijanaca, koji rade u naftnim kompanijama i firmama za obezbeđivanje.

U slučaju otmice Savičića za sada, kako je navedeno, nema zahteva za otkupom, a bio je podoficir austrijske vojske i pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće "Vaos" kao menadžer naftnog polja, gde je za njega radilo 116 radnika iz 13 nacija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T za Teslu...

    9. mart 2015 | 22:08

    ...nekako sam bez riječi...svako dobro zemljače...

  • Neka nam je Bog u pomoci !!!

    9. mart 2015 | 22:28

    Pocelo je ludilo. Nemojte da se iznenadite kada nam te iste vehabije dodju u Srbiju.

  • pazi ovo

    9. mart 2015 | 23:46

    Gadafi bio loš... Ahaaaaaaa.... Evo američke demokratije... Oteli nafne platforme, uzeli sta im treba, zaboli američku zastavu na libijsku zemlju, a vi ludaci pobijte se... Mi smo uzeli šta nam je trebalo... Kuda ide ovaj svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA