HOROR U HRVATSKOJ: Komarci prenose pseće gliste, ženi iz oka izvadili parazita od 8 centimetara!

Reč je o parazitskoj bolesti - dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvata krvne i limfne sudove, mišiće, vezivna tkiva, a jedan njen rod je dirofilarija

  • 5

Dirofilarija - parazitska bolest koju izaziva pseća glista i koja se na području Osječko-baranjske županije pojavila pre nekoliko meseci, a kao posledica uboda komaraca nije opasna po zdravlje ljudi.

Međutim, ova bolest može da stvori neprijatnosti kao što je to bilo u slučaju tri osobe kojima su na Odelenju za oftalmologiju KBC-a Osijek iz očiju morali da vade larve pseće gliste.

Svemu je prethodio ubod komarca, koji je prvo u jednom trenutku ubo psa zaraženog parazitima, a onda te parazite novim ubodom preneo na čoveka. Oni su zatim putovali organizmom dok se nisu zaustavili na jednom mestu i tamo se razvili.

HRVATU IZ KAPKA IZVADILI GOMILU CRVA: Neobična bolest hara Hrvatskom!

U svih šest slučajeva u Slavoniji gliste su završile u predelu očiju, pa su pacijenti završili na oftalmologiji. Svi su operisani, a po pacijente nije bilo nikakvih posledica.

Printskrin: Youtube/Opraclae Ksalcaer Printskrin: Youtube/Opraclae Ksalcaer

Reč je o parazitskoj bolesti - dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvata krvne i limfne sudove, mišiće, vezivna tkiva, a jedan njen rod je dirofilarija.

Infekciju može da izazove vrsta nitastog crva - Dirofilaria repens, koja najčešće parazitira u kožnom i potkožnom tkivu pasa, a onda je komarac može da prenese na čoveka.

Glista najčešće završi u potkožnom tkivu ili u očima, ali ono što je najopasnije osoba kojoj se glista nastani u telu, pri tome nema nikakve simptome zarazne bolesti.

- Lečenje je hirurško, a za parazita nema specifičnog leka. Postoji i vrsta koja može doći i u ljudsko srce te izazvati plućne simptome poput kašlja i boli u prsima.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin

Prva žena se žalila na jake bolove u predelu oka, a tek nakon što su odradili sve kliničke pretrage koje nisu ukazivale na problem, lekari su slučajno pod sluznicom oka ugledali glistu. Bila je duga oko 3,5 centimetara i morali su je vrlo brzo da izvade s obzirom da je pokretljiva. Nedavno su jednoj pacijentkinji iz očnog kapka izvadili glistu dugu 8 centimetara.

Do 2000. godine zabeležena su 782 ovakva slučaja u više od 37 zemalja sveta. Kad je reč o Evropi najviše ih je bilo u Italiji - 289, a najmanje u Mađarskoj - 11. U posljednjih 50 godina povećala se učestalost ove bolesti kod ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA