CIPRAS OŠTRO OPLEO PO NEMCIMA: Trikovima i ćutanjem izbegavate plaćanje odštete!

Levičarska grčka vlada ponovila da Nemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim poveriocima

  • 18

Premijer Grčke Alekis Cipras optužio je juče Nemačku da koristi pravne trikove kako bi izbegla plaćanje odštete za Drugi svetski rat, tokom koje je bila okupirana od strane nacista.

Njegovi komentari će verovatno još više podignuti tenzije između Atine i Berlina dok Grčka nova levičarska vlada trudi da ubedi svoje partnere u Evropskoj Uniji da ponovo pregovaraju o uslovima duga od 240 milijardi dolara.

Cipras rekao je da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Nemačka je nekoliko puta saopštila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje rešeno postojećim sprazumima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nakon ujedinjena Nemačke 1990. godine, stvoreni su pravni i politički uslovi da se to pitanje reši. Ali, od tada, nemačka vlada je izabrala tišinu, pravne trikove i kašnjenje - rekao je grčki premijer na parlamentarnoj debati.

On je na kraju rekao da se ovih dana na evropskom nivou vodi polemika oko moralnih pitanja, i postavio pitanje da li je to što Nemačka radi moralno.

Levičarska grčka vlada ponovila da Nemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim poveriocima, preneo je AP.

Foto: Wikipedia/Thomas Wolf Foto: Wikipedia/Thomas Wolf

Prema studiji koju su ovih dana preneli grčki mediji, suma koju Grčka potražuje na ime pune ratne odštete od Nemačke kreće se između 269 i 332 milijardi evra. Tim novcem, mogli bi da se otplate svi grčki dugovi.

Nakon ove izjave usledio je novi šok za Berlin. Ministar pravde Nikos Paraskevopulos je rekao da vlada razmatra mogućnost zaplene nemačke imovine u Grčkoj i da bi na taj način mogle da budu obeštećene žrtve nacističkog masakra u jednom grčkom selu.

Grčka ovog meseca mora da pronađe oko šest milijardi evra za otplatu rate duga, a vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi kreditorima kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

(Telegraf.rs / Izvor:uk.reuters.com, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    11. mart 2015 | 17:54

    Skroz je upravu i mi treba da trazimo jos para!!!

  • Невена

    11. mart 2015 | 17:58

    Диван,паметан,шармантан-да ће моћи са њим како они хоће-неће.Коштат ће њих Грчка много више...

  • nada

    11. mart 2015 | 18:49

    Srbija treba da se pridruži zahtevu za odštetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA