Bajatović: Štampao bih pare da pomognem privredi

Direktor Srbijagasa kaže da je privredi potreban novac i da ne veruje da bi njegovo štampanje uticalo na kurs

  • 0

- Privreda je ostala bez novca i ja bih naterao banke da je kreditiraju po povoljnim kamatama. Takođe bih koristio devizne rezerve za projekte u privredi, čak i štampao novac - izjavio je Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

- Imamo privredu u koju ne možete da upumpate pare, jer za proizvodima naše privrede nema tražnje. Jedan deo Razvojne banke može da se uradi kroz bondove, da dobijemo pare. Deo para može da se prosto doštampa i ubaci kroz Razvojnu banku u selektivno odabrane programe koji nisu uvozno zavisni, a imaju domaću tražnju, jer to sigurno neće uticati na kurs - rekao je Bajatović.

On dodaje da drugim delom dinara treba pomoći izvozno orijentisanu privredu. Bajatović kaže da Srbija ima dva problema.

- Prvi je kada hoćemo da upumpamo milijardu evra u potrošnju, sve ode napolje, jer kupujemo uvoznu robu široke potrošnje budući da domaće ponude nema. Drugi problem je što hoćemo da taj novac damo u javne radove, ali nema gotovih projekata, za šta smo sami krivi, jer znanja i ljudi ima - rekao je on.

Bajatović kaže da je privredi potreban novac, ali da mora da se razgovara s bankama.

- Nije normalno da imamo bankarski sistem koji je u zoni ekstraprofita i privredu koja je na gubitku. Banke koje posluju u zoni ekstraprofita moramo da nateramo da usmere 30 posto u dugoročne plasmane. Država to može, jer je država uvek najjača - zaključuje Bajatović.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA