Diskoteke i klubovi u Beogradu "stvoreni" za požare

Prava je sreća što se požar nije dogodio u Beogradu, jer je ovde kapacitet noćnih klubova pet puta veći od diskoteke u Novom Sadu

  • 1

Većina noćnih klubova u Beogradu neće proći vanrednu inspekcijsku kontrolu, koja bi trebalo da se izvrši po nalogu ministra policije Ivice Dačića u lokalima na teritoriji cele Srbije - tvrdi za Telegraf.rs jedan od menadžera s decenijskim iskustvom u najpoznatijim prestoničkim noćnim klubovima.

On je insistirao na anonimnosti, jer bi objavljivanje imena "završilo njegovu karijeru". Dosad je imao slučajeve požara u klubu, ali mnogo manjeg karaktera. Za onaj koji se desio u novosadskom "Kontrastu" tvrdi da niko ne bi mogao da ugasi, zbog haosa i panike koji se stvore u takvim situacijama.

- Prava je sreća što se ovakav požar nije dogodio u Beogradu! Krajnje je vreme da se nešto preduzeme po tom pitanju, jer je ovde kapacitet noćnih klubova pet puta veći nego što je imala ta diskoteka u Novom Sadu. Tamo je bilo 350 ljudi, a u Beogradu vikendom bude i po 1.500 do 2.000 posetilaca na pojedinim mestima. Ne daj bože da se desi nešto slično, posledice bi bile mnogo gore! Priča je svuda ista. Svi vlasnici lokala su isti, uglavnom ne poštuju propise kako bi se sprečili incidenti - kaže on.

Prema njegovim rečima, većina menadžera i konobara po klubovima pohađaju kurs protivpožarne zaštite, posle kojeg dobijaju sertifikat, ali im on u praksi malo znači. Pored toga, skoro nijedan klub nema dovoljan broj požarnih izlaza, a inspekcije ne vrše kontrolu.

- I kod najmanje naznake požara svi kreću da paniče, a u takvoj situaciji te masa pregazi, odgura i apsolutno ništa ne sluša. Pored toga, aparati za gašenje požara najčešće nisu na predviđenim mestima, jer su najčešće odlično oruđe za tuče, kojih nije malo u klubovima. Dva puta su me pijani gosti udarili njima dok sam razdvajao zaraćene strane i oba puta sam završavao u Urgentnom. Zato ih osoblje najčešće sklanja u kancelarije menadžera i direktora, a to je katastrofalno za slučaj požara, jer se kasno dolazi do njih. Pored toga, kao izlazi za slučaj požara se navode lažni izlazi koji nemaju tu svrhu, već služe najčešće kao putevi u magacine ili skladišta - kaže ovaj menadžer.

On napominje da je u poslednje vreme mogućnost požara povećana, jer se sve veći broj zabavljača odlučuje za pirotehnička sredstva u toku programa.

- Trka za privlačenjem gostiju je nemilosrdna, pa mnogi zabavljači koriste prskalice i baklje tokom programa, bez ikakve kontrole. Neretko se dešava da i gosti unose i pale pirotehniku, naročito kad nešto proslavljaju u klubu. Pošto su to po pravilu dobre trošadžije, osoblje i obezbeđenje ih pušta da to rade, pa prolaze samo s blagim upozorenjem. Što se tiče inspekcije, za prethodnih 10 godina nijednom nisam imao inspekcijsku kontrolu - navodi naš sagovornik, i dodaje da je po pravilu vlasnik kluba zadužen za "peglanje" stvari s nadležnim službama koje su zadužene za dozvole.

On, međutim, sumnja da će najavljene inspekcije Ministarstva unutrašnjih poslova uroditi plodom, i da će se situacija popraviti u narednom periodu.

- Vlasnici beogradskih klubova su veoma imućni i moćni ljudi koji imaju odlične veze na sve strane u svim državnim institucijama. Izvlačili su se za mnogo gore stvari od nedostatka protivpožarne dokumentacije i izlaza. Ako se utvrde neke sankcije za pojedine klubove one će biti  kozmetičke, jer će malo ko da se odrekne ogromne zarade zarad priče koja će se zaboraviti za nekoliko nedelja - prognozira naš sagovornik.

Načelnik Uprave za preventivu sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Ivan Zarev kaže za Telegraf.rs da se ne vodi, niti postoji evidencija podataka o klubovima u Beogradu koji ispunjavaju kriterijume o protivpožarnoj zaštiti.

Ne postoji evidencija o tome koji klubovi i kafići u Beogradu poseduju sve zakonom propisane mere u slučaju izbijanja požara, jer to ne traži nijedan zakon. To se isključivo radi po potrebi - rekao je Zarev.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cvele

    4. april 2012 | 19:29

    Oce li da najebe i neka komisija koja je lokale primila kao ok. i odgovarajuce ?? Ili ce da nastradaju " elektricari"....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA