Šutanovac: "Kobac" je naša izvozna šansa

Ministar odbrane najavio da će pripadnici Vojske Srbije dobiti nova vozila "hamer" i padobrane. U pančevačkoj fabrici "Utva" premijerno predstavljen avion "kobac"

  • 0

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je nastavak opremanja specijalne brigade Vojske Srbije, uključujući vozila "hamer" i padobrane.

Šutanovac je posle vežbe dela pripadnika te jedinice Vojske Srbije, precizirao da će američka vozila stići tokom leta.

On je podsetio da je ministarstvo u proteklom periodu počelo da po najvišim vojnim standardima oprema specijalnu brigadu, koja, kako je naveo, spada u "najelitnije te vrste na Balkanu".

Prema njegovim rečima, na konkurs za 60 mesta u specijalnoj brigadi javilo se više od 420 kandidata.

Šutanovac je najavio i ulaganja u infrastrukturu kasarne "Rastko Nemanjić" u Pančevu koju koriste pripadnici te jedinice.

On očekuje da će vojni budžet u toku sledeće godine biti kvalitetniji i da će tada biti više novca za opremanje svih jedinica Vojske Srbije, a ne samo specijalne brigade koja je sada među najopremljenijima.

Šutanovac je podsetio i da je ministarstvo pokrenulo postupak za nabavku novih helikoptera koji nisu kupovani više desetina godina, kao i da su u ovoj godini nabavljeni novi avioni "lasta".

Avion "kobac" prvi put u javnosti

U pančevačkoj fabrici "Utva" je premijerno predstavljen novi domaći avion "kobac", koji bi prve letove trebalo da ima početkom naredne godine.

Letilica je konstruisana u saradnji Vojnotehničkog instituta, fabrike "Utva" i preduzeća SDPR Jugoimport, a promociji je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac očekuje da će prodaja aviona "kobac" biti izuzetno značajna za srpsku odbrambenu industriju u narednoj deceniji.

- Očekujem da ''kobac'' već početkom naredne godine ima prve promotivne letove - rekao je Šutanovac, naglašivši da će ta letelica uz avion "lasta" u budućnosti biti najsavremeniji tehnički proizvod, koji će se prodavati u inostranstvu.

(Tanjug / Foto: vs.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA