PLANIRATE DA SE SELITE? U ovoj zemlji SVI građani postali su MILIONERI!

Državni naftni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspeo je da u prošloj godini ostvari stopu profita od svojih investicija širom sveta u visini od 7,6 odsto. Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 745,1 milijardi evra

  • 15

Vrednost norveškog državnog naftnog fonda, koji je poznat kao najveći na svetu, gotovo je udvostručena za posljednje tri godine, zbog čega su sada svih 5,2 miliona građana Norveške milioneri, makar na papiru.

Prema saopštenju norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspeo je da u prošloj godini ostvari stopu profita od svojih investicija širom sveta u visini od 7,6 odsto.

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 745,1 milijardi evra, dok je krajem 2011. godine, vrednost fonda bila 433 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnje povećanje vrednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se pre svega zaradi fonda na berzama, s obzirom da preko 60 odsto njegovog portfolija čine deonice.

Foto: Wikipedia/Michael Haferkamp Foto: Wikipedia/Michael Haferkamp

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani celokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne sme da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje - projektovani godišnji profit fonda - da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

- Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti - izjavio je guverner centralne banke Norveške, Uistejn Ulsen.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aha

    14. mart 2015 | 00:29

    I samo nas cekaju da dodjemo :D hahha

  • ☆Zvrk☆

    14. mart 2015 | 00:54

    Milioneri al na papiru. Virtualni što bi se reklo :-)

  • &

    14. mart 2015 | 05:05

    Norveška je za zivot milina.40 sati rada nedeljno samo koji su odlicno,odlicno placeni.Samo je vreme problem,ogromna vlaznost i mnogo kisnih dana.Ali svaki stranac ima prava kao i njihovi.Tamo kao strancu ti je bolje 8 puta,nego kao svoj u svojoj drzavi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA