PAŽNJA: Zaštitite svoj internet, lopovi vas preko njega pljačkaju!

Uočeno je da mnogi korisnici širom teritorije Republike Srbije nisu zaštitili svoje bežične rutere, što izvriocima krivičnih dela omogućava da ih na veoma lak način zloupotrebe, prikriju svoj identitet i sl. Veliki broj otvorenih pristupa bežičnim ruterima predstavlja bezbednosni problem - saopštio je MUP

  • 10

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge o saznanjima do kojih su došli službenici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, a odnose se na vršenje krivičnih dela korišćenjem bežičnih rutera.

Naime, pri realizaciji svojih aktivnosti po predmetima koji su im dostavljani u zahtevima tužilaštava, prilikom pretresa stanova i drugih prostorija građana, a na osnovu IP adresa za koje je utvrđeno da su korišćene prilikom vršenja krivičnog dela od strane osumnjičenih lica, zaključeno je da se najčešće upravo na tim adresama nalaze bežični ruteri sa otvorenim pristupom.

"Takođe je uočeno i da mnogi korisnici širom teritorije Republike Srbije nisu zaštitili svoje bežične rutere, što izvršiocima krivičnih dela omogućava da ih na veoma lak način zloupotrebe, da prikriju svoj identitet i sl. Napominjemo da postojanje velikog broja otvorenih pristupa bežičnim ruterima predstavlja bezbednosni problem, te da se zloupotrebom mogu izvršiti teška krivična dela.

Apelujemo na operatore koji pružaju uslugu pristupa Internetu i Internet usluge da svoje korisnike obaveste o tome da je potrebno da zaštite WiFi rutere i da im za to daju odgovarajuća uputstva. Takođe apelujemo na korisnike da se ovih instrukcija pridržavaju."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mileta

    16. mart 2015 | 03:17

    Oni nepljackaju samo koriste nas net koji neutice na cenu. I nas nemogu da opljackaju preko rutera nikako. Mogu da vrse krivicna dela na netu preko vas. I sve sto moze da se desi u najgorem slucaju, da banu kod vas zbog toga i to je to. Nesirite dezinformacije. Ako vec pisete o tome objasnite ljudima o cemu se radi i kako da se zastite stvarno. Sifre i mala deca probijaju.

  • Zvrk

    16. mart 2015 | 05:55

    Sram ih bilo. Samo bankama, državi i provajderima je dozvoljeno da nas pljačkaju! Gde ide ovaj svet?

  • Dobar

    15. mart 2015 | 22:27

    Pa sta te briga neka ,sto placamo skupo mesecni ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA