UZMITE 50 EURA i trgujte cenom akcija najvrednije kompanije na svetu!

FXLider je, posebno za čitaoce Telegrafa, osigurao 50 eura namenjenih za trgovanje cenom akcija Apple-a i drugih najvećih svetskih kompanija na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cena.

  • 6

Od početka godine, cena akcija Apple porasla je oko 10.50%, dok je od juna prošle godine, kada je izvršena podela akcija, do danas cena porasla za preko 80.60%.

FXLider je, posebno za čitaoce Telegrafa, osigurao 50 eura namenjenih za trgovanje cenom akcija Apple-a i drugih najvećih svetskih kompanija na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cena.

Ovde preuzmite 50 eura za trgovanje.

Apple zvanično ulazi u Dow Jones indeks ovog meseca, čime najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti konačno postaje deo najpoznatijeg indeksa akcija u SAD-u. U dugo očekivanom događaju proizvođač iPhone-a će zameniti telefonsku kompaniju АТ & Т nakon zatvaranja trgovanja 18. marta. Ovo je prva reorganizacija ovog indeksa u poslednjih 18 meseci. Priključivanje Dow Jones indeksu je najnoviji uspeh Apple-a nakon što je prema zvaničnim podacima poslednji kvartal prošle godine završio sa rekordno visokim profitom u istoriji kompanije. Apple je prodao 74.4. miliona iPhone-a , predstavio novi iPhone-a 6 i nadmašio prognoze ekonomista ostvarenom prodajom u visini od 18 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ulazak Apple-a u Dow pokazuje sve veću dominaciju tehnoloških kompanija u SAD-u. АТ & Т je bio član ovog indeksa poslednjih 100 godina i njegovim izlaskom Verzion će ostati jedina telekomunikaciona kompanija u ovom indeksu’ navode iz FXLider-a.

Apple će se pridružiti Microsoft-u i Intel-u koji su članovi Dow-a od 1999. godine. Ipak, Google kao druga po vrednosti kompanija u SAD-u, još uvek ostaje van ovog indeksa. Prošlog meseca Apple je postao prva američka kompanija sa tržišnom vrednošću od preko 700 milijardi dolara sa trenutnom vrednošću od 730 milijardi dolara.

Ulazak Apple u Dow je bio odlagan zbog previsoke cene akcija. Sistem za procenu akcija Dow Jones-a koji je osmišljen 1896. godine povezuje uticaj kompanije na indeks sa njenom cenom akcije, iako cena akcije ne signalizira njenu ukupnu vrednost. Upravo ovaj sistem je bio glavna prepreka za raniji ulazak Apple-a. Međutim, prošlogodišnja podela akcija u odnosu 7:1 umanjila je zabrinutost da bi visina cene akcija, koja je u to vreme bila preko 600 dolara, mogla da naruši indeks. Podela akcija dovela je do povećanja broja akcija koje su u opticaju, ali nije uticala na ukupnu tržišnu vrednost kompanije. Između ostalog, efekat ove podele bio je i spuštanje cene akcija u blizinu prosečnog nivoa za Dow. Do promene u indeksu je došlo nakon što je Visa podelila svoje akcije u odnosu 4:1 čime je umanjen uticaj tehnološkog sektora u indeksu. Ulazak Apple će donekle izbalansirati promenu’ kažu u FXLider-u.x

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U svom nedavnom obraćanju akcionarima, Tim Cook je izjavio da je u poslednjih 15 meseci Apple kupio 26 kompanija, uglavnom na osnovu procenjenog talenta i intelektualnog vlasništva. Imena njih sedamnaest još uvek su nepoznata javnosti kako proces kupovine novih kompanija, prema politici Apple, treba da ostane što je moguće tiši i privatniji. Prema recima CEO-a Apple-a, kompanija sada ima preko 100,000 zaposlenih.

Pokazao je zadovoljstvo i optimizam po pitanju saradnje sa IBM-om, međutim na pitanja o eventualnoj saradnji sa Tesla Motors odgovorio je da saradnje nema i da za sada Apple nema nameru da počne sa proizvodnjom sopstvenog automobila.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan sa berze

    16. mart 2015 | 11:23

    Evo jutros jedna akcija Apple-a je $123.54. Kako sa 50E da trgujem? Pa ne mogu da kupim ni jednu jedinu akciju. Znate li vi ista o berzi ljudi?

  • ВВП

    16. mart 2015 | 11:34

    Одакле ми 50€?

  • dusko

    17. mart 2015 | 15:37

    Ma jok,nek ti daju koliko treba para da bi bio deonicar.E svasta kakvih sve ljudi ima.Pa ni kod babe nema za dzabe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA