AMERIKA PUTUJE U PROPAST: Zadužili se više nego što bi smeli!

SAD su dostigle limit javnog duga koji iznosi 18.000 milijardi dolara, što je više od BDP-a cele zemlje. Jedino rešenje je ograničiti potrošnju, saglasni su stručnjaci

  • 17

Ministarstvo finansija SAD konstatovalo je da je trenutno zaduženje prevazišlo granice zakonskog duga koji je Kongres već povećao prošle godine, piše Raša tudej, a prenosi RTS.

SAD su dostigle limit javnog duga koji iznosi 18.000 milijardi dolara što je više od BDP-a cele zemlje. Jedino rešenje je ograničiti potrošnju, saglasni su stručnjaci.

Sekretar za finansije Džek Lu rekao je u Kongresu da je granica javnog duga već probijena, i zatražio je da zakonodavci podignu granicu javnog duga, kako kaže, što je pre moguće.

Prema sadašnjim rešenjima, američka vlada može do oktobra ove godine da koristi takozvane vanredne mere, da bi novac mogao slobodno da se upumpava u državne programe.

Kako je granica javnog duga prošle godine već povećana na 17,2 hiljade milijardi dolara, ekonomisti preporučuju da se što pre ograniči javna potrošnja kako se ne bi ponovila situacija u kojoj su 2014. godine, na dve nedelje zatvorene mnoge javne institucije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ta dvonedeljna pauza u radu, ukazuju podaci, najveću svetsku ekonomiju koštala je više od 24 milijardi dolara.

Demokrate i republikanci se sve češće spore oko načina finansiranja i usvajanja budžeta, a od 1917. godine SAD su više od stotinu puta podizale granicu javnog duga, podseća Raša tudej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    16. mart 2015 | 15:57

    TO AMEROFILI NE VERUJU. PUKLI .... . ZATO IM RAT ODGOVARA .

  • bla

    16. mart 2015 | 16:30

    i sta sad....nema vise gde da se ratuje....jedino u kuvajtu da izazivete nemire gradjanski rat i da idete tamo da im kradete naftu zlato....ajmo stari scenario samo da vidimo na kom kontinentu i koja drzava....

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    16. mart 2015 | 16:43

    ПРОДАЈТЕ ХАВАЈЕ НЕМЦИМА

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA