Medvedev: Turski impuls Južnom toku

Dogovor s Turskom otklonio dileme oko gradnje Južnog toka

  • 0

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev očekuje da će konačna dozvola Turske dati novi impuls realizaciji gasovoda Južni tok i da se ta činjenica mora imati u vidu i u gasnim pregovorima sa Ukrajinom.

"Nadamo se da će Južni tok sada dobiti 'vetar u leđa' zahvaljujuci odluci turske strane", rekao je Medvedev na sastanku sa čelnikom Gasproma Aleksejem Milerom.

"Sve te činjenice se moraju imati u vidu prilikom donošenja krupnih odluka, među kojima i sa Ukrajinom. Naši partneri moraju da shvate da Gasprom ima najraznovrsnije mogućnosti za dopremanje gasa u Evropu", rekao je Medvedev.

Generalni direktor Miler je napomenuo da je Turska sa izdavanjem dozvole za izgradnju podvodne deonice gasovoda u svojim teritorijalnim vodama Crnog mora "otklonila sva pitanja oko početka realizacije projekta Južni tok".

Miler je dodao da je krajem 2011. doneta odluka o aktiviranju radova na tom projektu i pomeranju početka izgradnje za kraj 2012. godine sa 2013. kako je ranije planirano.

Čelnik Gasrpoma je istakao da je dozvola za izgradnju u turskim vodama, najozbiljnija potvrda da će se projekat realizovati u predviđenom roku, odnosno do kraja 2015, od kada će prenostiti godišnje 63 milijarde metara kubnih gasa u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Italiju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku i Tursku.

Južni tok treba da zaobiđe Ukrajinu i Belorusiju, sada tranzitne zemlje za izvoz ruskog gasa. Vrednost novog gasovoda je procenjena na 15,5 milijardi evra.

Gaspromu u projektu pripada 50 odsto udela, italijanskoj energetsdkoj kompaniji ENI 20, dok francuska firma EDF i nemačka Vinteršal imaju po 15 odsto učešća.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA