TITO JE BIO DIKTATOR: Hrvatska predsednica oplela po mrtvom maršalu!

Kolinda Grabar-Kitarović odgovarala je na brojna pitanja, nakon predavanja na Evropskoj akademiji u Berlinu. Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsedničkim dvorima, ona je podsetila na politiku prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana

  • 87

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je tokom službene posete Nemačkoj da je Josip Broz Tito bio diktator.

POTAPŠAO JE PO GUZI? Ovako je nemački predsednik dočekao Kolindu Grabar-Kitarović! (FOTO)

Ona je odgovarala na brojna pitanja, nakon predavanja na Evropskoj akademiji u Berlinu. Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsedničkim dvorima, Grabar-Kitarović je podsetila na politiku prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji se zauzimao za nacionalno jedinstvo zbog potrebe za odbranom zemlje.

- Tito je bio diktator. Njegova bista iz predsedničkih dvora uskoro će biti premeštena na drugo mesto - izjavila je predsednica Hrvatske i poručila da je pitanje lustracije pogodnije za vladu nego za predsednicu.

Kolinda je dodala i da će bista, kao umetničko delo, biti smeštena na prikladno mesto, verovatno u njegovom rodnom kraju.

Pored odgovora o Titu, Kolinda je u Berlinu govorila o povezanosti Hrvatske i Nemačke, a stigla je i da se priseti takmičenja za pesmu Evrovizije 1990, koje je održano u Zagrebu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Iste godine su održani prvi demokratski izbori u Hrvatskoj. Od tada, mnogo toga se promenilo, iako je prošlo mnogo vremena dok su se ostvarili neki od ideala evropskog zajedništva koje je tada u pesmi "Insieme" opevao Toto Kutunjo.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    18. mart 2015 | 11:29

    Da nije bilo Tite nikada ne biste imali svoju drzavu. Radio je u korist svih samo ne u korist Srba.

  • !!!

    18. mart 2015 | 12:33

    Da nije Tita Hrvatska danas ne bi postojala.

  • Republika Srpska

    18. mart 2015 | 12:25

    Nevolim Tita ali ona je smeće uodnosu na njega, osim toga oni nikad nebi ni imali državu daim je on nije poklonio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA