PREMIJER HRVATSKE ODBRUSIO KOLINDI: Tito i Tuđman su obeležili hrvatsku istoriju!

- Ali teško je upoređivati 1945, 1991. i 1998. godinu. U mom kabinetu nema bista. Poštujem ih, ali nisam idolopoklonik - istakao je Milanović, koji je predsednik Socijaldemokratske partije

  • 15

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da su Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje što je Hrvatska imala u datim razdobljima istorije.

- Ako to kao Hrvat ne razumeš, onda ne razumeš hrvatsku istoriju - rekao je Milanović novinarima povodom izjave predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Berlinu da je Tito bio diktator i da će njegovu bistu ukloniti iz predsedničkog kabineta.

TITO JE BIO DIKTATOR: Hrvatska predsednica oplela po mrtvom maršalu!

Milanović je u Jastebarskom rekao da nije opčinjen ni jednim ni drugim, ali da poštuje "neke stvari kod obojice".

- Ali teško je upoređivati 1945, 1991. i 1998. godinu. U mom kabinetu nema bista. Poštujem ih, ali nisam idolopoklonik - istakao je Milanović, koji je predsednik Socijaldemokratske partije.

Po stupanju na dužnost predsednice Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se rešiti Titove biste iz kancelarije i poslati je u muzej.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Iako bista godinama izaziva polemike u javnosti, dosadašnji predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsednica, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora na Pantovčaku.

Foto: diplomat.al Foto: diplomat.al

Sadašnji lider HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsednika Ivu Josipovića zbog biste Tita, za koga smatra da je zločinac, i poručivao da bi je on, da je predsednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave kritikovali su bivši predsednici Ivo Josipović, a posebno Stjepan Mesić koji je rekao da je u Karamarkovoj izjavi sadržan sukus istorijskog revizionizma kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    18. mart 2015 | 21:06

    Dao im državu, a sad diktator? Hrani kera da te ujede.

  • --.major. MILAN TEPIC RS.K.

    18. mart 2015 | 17:23

    Druze milanovicu neka si rekao neka znaju ko kosi a ko vodu nosi.

  • Milojka Pantic

    18. mart 2015 | 18:18

    Tito-projektant. Tudjman-izvodjac radova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA