Kupio sliku Endija Vorhola za pet dolara, sada vredi 1.3 miliona funti

Skicu koju je poznati umetnik naslikao sa svega 10 godina, Endi Filds kupio je na baštenskoj rasprodaji za pet dolara

  • 0

Endi Filds britanski biznismen iz grada Tiverton u okrugu Deon tvrdi da je nedavno za samo pet dolara kupio sliku Endija Vorhola na baštenskoj rasprodaji  koja je nedavno procenjena na 1,3 milion funti.

Kako sam Filds navodi, on je sliku kupio od narkomana čija je tetka bila veliki poklonik Vorhola. Procenjuje se da je sama ilustracija nastala 1930. godine i veruje se da ju je sam umetnik - Vorhol - nacrtao kada je imao 10 ili 11 godina.

I iako je delo procenjeno na 1,3 miliona funti, sadašnji vlasnik navodi da bi mogao da dobije i deset puta više zbog toga što je umetnik bio maltene dečak kada je to naslikao. Na skici se nalazi Rudi Vale pevač i glumac koj je bio slavan tridesetih godina prošlog veka.

Jedina senka sumnje koja je pala na delo je to što na dnu stoji potpis Endi Vorhol, a poznato je da je umetnik uzeo to ime 1949. godine, a da se do tada predstavljao kao Endru Vorhol.  Ipak, i to se razrešilo, jer je čak pet stručnjaka potvrdilo da delo nije plagijat, već original.

Ova slika je veoma bitna jer pomera pravac Pop Art dve dekade unazad, dok vlasnik dela dodaje da nije zainteresovan za finansijsku dobit, već da mu je bitno da se ovu skicu vidi što više ljudi.

(B. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA