TRAŽIM OCA, SRPSKOG VOJNIKA KOJI MI JE SILOVAO MAJKU: Potresna ispovest Alena Muhića (22) (VIDEO)

- Svojoj majci ništa ne zameram, ali silovatelj, moj otac, zaslužuje samo osude. Mora da preuzme odgovornost za zločin koji je napravio umesto da se skriva kao kukavica - ispričao je Alen Muhić, mladić kojeg je i majka odmah nakon rođenja ostavila

Alena Muhića je u februaru 1993. u Goraždu rodila mlada muslimanka koju je mnogo puta silovao srpski vojnik u BiH. Majka je pokušala da pobaci, ali je lekarima došla prekasno. Ispričala je kasnije da je u trenutku kad je začula svoju bebu kako plače rekla da želi da je udavi.

- Majka me ostavila čim me rodila. Nije me nijednom niti podojila... Samo je otišla - ispričao je u potresnoj ispovesti "Newsweek-u" danas 22-godišnji Alen.

Domar bolnice u kojoj je ostavljen sažalio se nad detetom i počeo je da ga preko dana odvodi svojoj supruzi i ćerkama, a u bolnicu bi ga vraćao tokom noći. Uskoro se cela porodica zaljubila u bebu i odlučili su da ga i službeno usvoje.

- Ćerke su oduvek želele brata i ispunio im se taj san - rekao je domar Advija Muhić, koji je mališana doveo u muslimansku enklavu bez grejanja i tekuće vode.

Još 1996. Advija je ispričao novinarima "Newsweek-a", koji su ga pronašli pišući o brojnim bebama rođenim u bosanskom vihoru rata između 1992. i 1995, a koji su plod čak 50.000 silovanja od strane vojnika, da usvojenog sina voli čak i više nego ćerke.

- Ne znam kako ću mu priznati ko su mu roditelji, ali ću jednom morati - rekao je tada Advija.

BOLNO SAZNANJE DA JE USVOJEN

I istina je zaista došla na videlo, ostavivši dečaka u šoku. Imao je tada 10 godina. Tog dana bio je na igralištu sa susedima.

- Počelo je kao dečja prepirka oko sitnice. Tada smo se potukli i jedan od njih je počeo da viče: "Ti smrdljivče, usvojen si, mama te ostavila. Ti si četničko kopile!" Postalo mi je mučno. Bio sam stravično posramljen. Udario sam ga još jednom i počeo da trčim prema kući u suzama - ispričao je Alen.

Život nakon toga postao mu je pretežak. Roditelji su ga tretirali kao svoje najvrednije, ali je okolina bila okrutna. U to vreme decu rođenu kao rezultat ratnog silovanja u BiH nazivali su "deca mržnje". Majke su ih redovno ostavljale, a u sirotištima su ih držali zajedno skrivajući strašnu tajnu njihovog porekla čak i od potencijalnih udomitelja.

Godinu nakon nemilog događaja Šemsudin Gegić je u Alenovom susedstvu snimao film "Dečak iz rata".

- Odjednom se ispred mene našao dečak koji je rekao da je Alen i da je njegova istinita priča još bolja od moje - prisetio se Gegić.

I tako je nastao dokumentarac o Alenovom životu. Film je dobio nekoliko internacionalnih nagrada, Alen je dao intervju za CNN, Sky News i Channel 4. Kaže da mu je to promenilo život. Porodica je dobila finansijsku sigurnost, ali je i on osetio veliko olakšanje.

- Kao da sam skinuo težak teret srama sa svojih pleća - priznao je Alen.

ISPOVEST MAJKE

Newsweekov reporter je kasnije došao i do Alenove biološke majke u Sarajevu koja mu je dala iskreni intervju, ali je odbila da upozna sina. Otkrila je da ju je silovao komšija, oženjeni Srbin, nakon što je u srpskoj opsadi "palo" mesto Miljevina odakle su oboje.

Kad bi završio stavio bi joj nož pod vrat i uperio bi joj pištolj u čelo i pretio joj da nikome ništa ne govori jer će je ubiti, ispričala je.

To je činio nekoliko puta nedeljno, a trajalo je mesecima. Uspela je da pobegne u Goražde, ali je bilo prekasno za pobačaj.

Printskrin: YouTube/Sarajevo Grad Printskrin: YouTube/Sarajevo Grad

- Srećna sam što je moj sin živ. On je moj jedini dokaz. Nijedna kazna nije dovoljna za to što mi je taj muškarac napravio - rekla je.

Prema njenim informacijama američki novinar je pronašao i Alenovog oca. Kad ga je suočio sa optužbama, ovaj se nasmejao i rekao: "Zašto bih je silovao? Pa nije ona vredna toga".

Alenova majka kasnije se odselila u SAD i rodila je još dvoje dece. Alenov otac živi u istočnoj Bosni.

Kad je završio srednju školu Muhić je odlučio da upozna svoje biološke roditelje. Poželeo je da ga u tim trenucima snima kamera. Navodno su ti susreti tema sledećeg Gegićevog filma, koji još nije objavljen, a autor ne želi da otkriva detalje.

Ispričao je samo da kad se sa Muhićem pojavio na vratima navodnog oca nikoga u kući nije bilo. Pobegao je, kaže Gegić, jer mu je neko dojavio da stižu. Čak je ubrzo nakon toga prodao kuću i odselio se na nepoznatu adresu.

- Svojoj majci ništa ne zameram, ali silovatelj, moj otac, zaslužuje samo osude. Mora da preuzme odgovornost za zločin koji je napravio umesto da se skriva kao kukavica. Za mene je on ratni zločinac bez obzira bio Srbin, musliman ili Hrvat - zaključuje Alen.

(Telegraf.rs / Izvor: Newsweek)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Војвода Мишић

    19. mart 2015 | 13:39

    Слушали смо приче, што измишљене што истините, о силовању Српкиња од стране муслимана и римокатоличких Срба. Ових дана читамо и слушамо о злочинима који су радили Срби. Паметан човек, у опште нема потребе да има купљену диплому неког факултета, је знао да су Срби исто то радили. Сада се ради да ми добијемо осећај кривице да се помиримо са некадашњим непријатељима. А онда за неких пар година опет уђемо у рат. И ми и они смо заморчићи. Што је најцрње , а не видимо Да сви имамо исти генетски код, сви смо из једног племена. Жао ми је овог детета и све деце која живе без родитеља. Маме и Тате.

  • Савица

    19. mart 2015 | 14:01

    КОЈА МАЈКА?? СРЕЋНА ШТО ЈЕ ЖИВ ЈЕР ЈОЈ СЛУЖИ КАО " ДОКАЗ "!!??!!

  • zoran

    19. mart 2015 | 16:51

    Ponosan sto sam Srbin neka se stidi onaj tko je tako sto mogao i da ucini.Prosao sam ceo rat,ja mogu mirno da spavam.Neki ocigledno ne.Iskreno mi je zao sve te dece samo oni znaju kroz sta sve prolaze.Nadam se da im zivot nece proci u mrznji kao nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA