Obzorn: Veći doprinos MMF-u

Britanija je spremna da poveća doprinose ukoliko to isto učine i vodeče zemlje van Evropske unije

  • 0

Britanski ministar finansija Džordž Obzorn, u obraćanju parlamentu rekao je da je Britanija spremna da pruži doprinos ukoliko MMF da dobar razlog za to, kao i ako druge članice G20 daju svoj doprinos.

Dodao je i to da se mora reagovati uporedo sa drugim ulagačima kao što je Japan, Kina, Australija. Prema njegovim rečima ojačani MMF mogao bi da pomogne u  izgradnji zaštitnog zida protiv dužničke krize koja ne jenjava.

"Želimo da obezbedimo da novac ide u glavni fond MMF-a i želimo da se uverimo da to nije rezerva za evrozonu koja preduzima akcije da stabilizuje svoju valutu" - istakao je Obzorn.

Ipak, Obzorn je pokazao i protivljenje bilo kom direktnom obliku podrške u cilju rešavanja problema u evrozoni - prenosi Rojters.

Britanije se već povukla iz napora koje evrozona preduzima da bi povećala kapacitet MMF-a za 200 milijardi evra. To automatski znači da zemlje evropskog bloka zavise od ulaganja Japana i Kine.

Finansijski sastanak G20 u Meksiku, koji ove godine predsedava grupacijom 20 najrazvijenijih zemalja sveta i onik koje su u razvoju, pružiće  priliku MMF -u da obrazloži potrebu za dodatnim finansiranjem.

 

(telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA