"Mišlen" investira 170 miliona evra u fabriku guma u Pirotu

Vlada Srbije i Opština Pirot potpisali sporazum sa francuskom kompanijom "Mišlen" o investiciji kojom će u pirotskom "Tigar Tajersu" biti otvoreno 700 radnih mesta do 2016. godine

  • 1

Vlada Srbije i Opština Pirot potpisali su danas sporazum sa francuskom kompanijom "Mišlen" o investiciji od 170 miliona evra u fabriku "Tigar Tajers" u Pirotu, kojom će biti otvoreno 700 radnih mesta do 2016. godine.

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojsa Ćirić, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i direktor "Tigar Tajersa" Erik Fedi, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Fedi je posle potpisivanja memoranduma rekao da će ova investicija omogućiti da se proizvodnja guma u Pirotu poveća sa sadašnjih osam na 12 miliona guma godišnje do kraja 2016. godine.

- Proširenje kapaciteta počeće početkom naredne godine, a prve gume iz novih proizvodnih pogona izaći će sredinom 2015. godine - istakao je Fedi.

Prema njegovim rečima, najveći deo proizvodnje biće namenjen rastućem tržištu Rusije i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kao i tržištima srednje i istočne Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

- Na ovaj način pripremamo se za planiran rast ovog segmenta tržišta od 30 procenata u narednih 10 godina - rekao je direktor "Tigar Tajrersa" Erik Fadi.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da sporazum o investiciji "Mišlena" predstavlja sigurnu budućnost za zaposlene u pirotskoj fabrici i njihove porodice.

- Želim da se zahvalim "Mišlenu" što je Srbiju i "Tigar" iz Pirota izabrao za svog partnera. Vi ste postali srpska kompanija i mi smo veoma ponosni zbog toga - naglasio je Tadić.

Tadić je rekao da Srbija može da obeća da će u infrastrukturnom smislu Pirot još više približiti centralnim evropskim koridorima. On je dodao i da je protekle godine Srbija bila zemlja sa najvećim nivoom stranih investicija u čitavom regionu.

- Tačnije, premašili smo nivo investicija koje su imale Hrvatska, Mađarska i Slovenija zajedno, što je veliki uspeh, ali ni to nije dovoljno, imajući u vidu potrebu građana Srbije za novim radnim mestima - rekao je Tadić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je sporazum početak daljeg razvoja "Mišlena" u Srbiji.

- Vlada je zajednički uspela da ubedi "Mišlen" da nova investicija bude ovde u Pirotu. U prvoj fazi se očekuje investicija od 170 miliona evra i otvaranje 700 radnih mesta za ljude iz Pirota i ovog kraja - istakao je Ćirić.

On je dodao da očekuju da fabrika u drugoj fazi proizvodi i do 20 miliona guma godišnje.

- O tome smo razgovarali na sastanku sa rukovodstvom "Mišlena". Odluka "Mišlena" da upravo ovde investira, a ne u nekoj drugoj filijali širom sveta pokazuje i da Srbija kao država i Pirot mogu da ponude kvalitetnu radnu snagu, i dobre uslove - rekao je Ćirić.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio. Predsednik Srbije Boris Tadić je nakon potpisivanja sporazuma u Pirotu posetio Babušnicu, razgovarao sa građanima i posetio fabriku “D kompani". U Beloj Palanci je posetio fabriku dečje obuće "Obuća Pavle".

(G. P.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • carli

    5. april 2012 | 17:46

    Sta se dogodilo sa 220 radnih mesta u Tigar Autogumi za cije otvaranje je Mladjan Dinkic kao tadasnji ministar Ekonomije donirao po 4000 hiljade evra uzetih od svih porezkih obveznika ove zemlje za svako od tih 220 novih radnih mesta. Samo da podsetim to je bilo 14. septembra 2010. u tom nekom periodu Tigar Tyres je ugasio svoj veb sajt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA