Srbi će u jednom danu videti POMRAČENJE SUNCA, SUPER MESEC i RAVNODNEVNICU. Evo i kako!

Današnji dan biće interesantan za ljubitelje astronomskih događaja jer će biti u prilici da istovremeno uživaju u više retkih prirodnih pojava

  • 1

Današnji dan biće interesantan za ljubitelje astronomskih događaja jer će biti u prilici da istovremeno uživaju u pomračenju Sunca, Super Mesecu i ravnodnevici.

Kada je Super Mesec u pitanju to je prilično često pojava, pošto se u proseku dogodi na svakih 13 ili 14 meseci, a ovog puta će to za našu zemlju biti specijalno, pošto će taj prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje.

ALARMANTNO: Ne gledajte POMRAČENJE SUNCA bez zaštite - OSLEPEĆETE!

Prolećna ravnodnevica predstavlja dan u godini kada noć i dan podjednako traju, a danas se zvanično obeležava dolazak, po mnogima najlepšeg godišnjeg doba, proleća, dok je nedelja u kojoj započinje ravnodnevica poznata i kao Sveta nedelja.

POMRAČENJE NAJAVLJUJE PROLEĆE: Evo kada će se u Srbiji videti kontakt SUNCA I MESECA!

Iz Astronomskog društva su naveli da proleće počinje u 23 sata i 45 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.

Iako je to dan prolećne ravnodnevice, dan i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, saopštilo je ranije Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Na dan početka proleća, Sunce u Beogradu izlazi u 5 sati i 42 minuta, zalazi u 17 sati i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i osam minuta, a noč 11 sati i 52 minuta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    20. mart 2015 | 14:53

    kod nas sve super...super mesec, super bingo, super prsten, ma milina jedna..........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA