• 8

On nam je doneo PIVO a njegova biografija je za holivudski film!

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali

  • 8

Po životu Đorđa Vajferta (1850-1937), poznatog srpskog industrijalca, filantropa i bankara mogao bi lako da se napravi pravi holivudski blokbaster. Poreklom Nemac , a rođen u Srbiji, na području tadašnje Austrougarske monarhije, odrekao se svog državljanstva i 1873. se zakleo na vernost svojoj domovini – Srbiji.

Prvo se okrenuo proizvodnji piva i beogradska varoš je sa čuđenjem gledala kako u procesu hlađenja ovog napitka koristio potpuno prirodan „ledomat” - reku. Spuštao bi drvene kalupe u reku i čekao da se voda zamrzne kako bi potom taj led koristio za hlađenje piva.

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali.

Foto: wikipedia/public domain

Foto: wikipedia/public domain

Neko drugi bi na ovome stao, ali Đorđe Vajfert se zainteresovao i za bankarstvo. 1890. ga je kralj Aleksandar Obrenović postavio za guvernera centralne banke. Čitavih 26 godina Vajfert je bio na čelu ove institucije i još drži rekord među guvernerima NBS.

Proslavi 50 godina dobijanja srpskog državljanstva prisustvovali su lično kralj, patrijarh, predstavnici vlade, a Đorđe Vajfert je tom prilikom svoju privatnu zbirku antičkih novčića milionske vrednosti poklonio Beogradskom univerzitetu.

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan cg

    ka svi pravi srbi nije iz srbije

  • bike

    Ja se stvarno i iskreno nadam, da si ti prijatelju rodjen u tudjini gde nisi imao priliku da naucis srpski jezik i pravopis. U suprotnom, ovo je krah naseg obrazovnog sistema!

  • Alek

    Stavljas u isti kos njega i Karice,brukas sebe,njega i celu Srbiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima