• 8

On nam je doneo PIVO a njegova biografija je za holivudski film!

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali

  • 8

Po životu Đorđa Vajferta (1850-1937), poznatog srpskog industrijalca, filantropa i bankara mogao bi lako da se napravi pravi holivudski blokbaster. Poreklom Nemac , a rođen u Srbiji, na području tadašnje Austrougarske monarhije, odrekao se svog državljanstva i 1873. se zakleo na vernost svojoj domovini – Srbiji.

Prvo se okrenuo proizvodnji piva i beogradska varoš je sa čuđenjem gledala kako u procesu hlađenja ovog napitka koristio potpuno prirodan „ledomat” - reku. Spuštao bi drvene kalupe u reku i čekao da se voda zamrzne kako bi potom taj led koristio za hlađenje piva.

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali.

Foto: wikipedia/public domain

Foto: wikipedia/public domain

Neko drugi bi na ovome stao, ali Đorđe Vajfert se zainteresovao i za bankarstvo. 1890. ga je kralj Aleksandar Obrenović postavio za guvernera centralne banke. Čitavih 26 godina Vajfert je bio na čelu ove institucije i još drži rekord među guvernerima NBS.

Proslavi 50 godina dobijanja srpskog državljanstva prisustvovali su lično kralj, patrijarh, predstavnici vlade, a Đorđe Vajfert je tom prilikom svoju privatnu zbirku antičkih novčića milionske vrednosti poklonio Beogradskom univerzitetu.

 

(Telegraf.rs)

Komentari

  • ivan cg

    ka svi pravi srbi nije iz srbije

  • bike

    Ja se stvarno i iskreno nadam, da si ti prijatelju rodjen u tudjini gde nisi imao priliku da naucis srpski jezik i pravopis. U suprotnom, ovo je krah naseg obrazovnog sistema!

  • Alek

    Stavljas u isti kos njega i Karice,brukas sebe,njega i celu Srbiju

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima