On nam je doneo PIVO a njegova biografija je za holivudski film!

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali

  • 8

Po životu Đorđa Vajferta (1850-1937), poznatog srpskog industrijalca, filantropa i bankara mogao bi lako da se napravi pravi holivudski blokbaster. Poreklom Nemac , a rođen u Srbiji, na području tadašnje Austrougarske monarhije, odrekao se svog državljanstva i 1873. se zakleo na vernost svojoj domovini – Srbiji.

Prvo se okrenuo proizvodnji piva i beogradska varoš je sa čuđenjem gledala kako u procesu hlađenja ovog napitka koristio potpuno prirodan „ledomat” - reku. Spuštao bi drvene kalupe u reku i čekao da se voda zamrzne kako bi potom taj led koristio za hlađenje piva.

Pravio je pivo, zarađivao i bio spreman da se bori za svoju otadžbinu, pa je čak i dobio je nekoliko najviših vojnih odlikovanja za hrabrost. Posle uspešne vojne karijere i uspešnog razvoja pivske industrije, okrenuo se rudarstvu gde je dobio prve koncesije za, i danas aktuelne, rudnike u Boru, Kostolcu, Avali.

Foto: wikipedia/public domain Foto: wikipedia/public domain

Neko drugi bi na ovome stao, ali Đorđe Vajfert se zainteresovao i za bankarstvo. 1890. ga je kralj Aleksandar Obrenović postavio za guvernera centralne banke. Čitavih 26 godina Vajfert je bio na čelu ove institucije i još drži rekord među guvernerima NBS.

Proslavi 50 godina dobijanja srpskog državljanstva prisustvovali su lično kralj, patrijarh, predstavnici vlade, a Đorđe Vajfert je tom prilikom svoju privatnu zbirku antičkih novčića milionske vrednosti poklonio Beogradskom univerzitetu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    21. mart 2015 | 11:17

    E ovo je pravi srbin

  • D.P.

    21. mart 2015 | 11:11

    Sve je to već poznato i svaka njemu čast za sve što je uradio. Ali napišite tu tajnu kakao je pravio led. To je ekološki san.

  • Alek

    21. mart 2015 | 19:57

    Stavljas u isti kos njega i Karice,brukas sebe,njega i celu Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA