PREMINUO ČOVEK KOME SE DIVIO VUČIĆ: Singapur je ostao bez svog tvorca! (FOTO)

U Singapuru je počela sedmodnevna nacionalna žalost posle smrti Li Kuan Jua, prvog premijera Singapura i državnika koji je transformisao taj nekada mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar

  • 1

Li Kuan Ju, prvi premijer Singapura i državnik koji je transformisao taj mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar, preminuo je u 92. godini, saopštila je singapurska vlada.

U Singapuru je počela sedmodnevna nacionalna žalost posle smrti Li Kuan Jua, prvog premijera Singapura i državnika koji je transformisao taj nekada mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar.

Primljen je u Opštu bolnicu u Singapuru 5. februara zbog teške upale pluća i kasnije stavljen na respirator. Pošto se njegovo stanje pogoršalo tokom vikenda, hiljade pristalica su u nedelju u bolnicu u kojoj se lečio donele cveće, poklone i pisma podrške.

Li, po obrazovanju advokat školovan na Kembridžu, bio je premijer Singapura 31 godinu i nastavio je da radi u vladi do 2011.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Visoko cenjen kao kreator prosperiteta u Singapuru, kritikovan je zbog autoritarne vladavine. Pod njegovom vladavinom sloboda govora bila je ograničena, a politički protivnici često pred sudovima.

On je, međutim, insistirao da su ograničenja govora i javnih protesta neophodna kako bi se održala stabilnost u multietničkom i multiverskom društvu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Koosnivač je Stranke narodne akcije (PAP) koja je vladala Singapurom od 1959. i vodio je novoformiranu državu kada se odvojila od Malezije 1965.

Li je uživao veliko poštovanje među žiteljima Singapura koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu nezavisnosti. Otac ekonomskog čuda Singapura - "Malog azijskog tigra", kako ga nazivaju ekonomisti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je više od tri decenije čvrstom rukom vladao Singapurom, sve do 1990, a pripisuje mu se zasluga da je to nekada siromašno ostrvo pretvorio u bogato finansijsko središte s niskom stopom kriminala i skoro nepostojećom korupcijom.

Pod Lijem i njegovim naslednicima, uključujući i njegovog sina, sadašnjeg premijera Li Hsijen Lunga, Singapur je širom sveta postao poznat po strogom 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poslednjih godina, Singapur je postao liberalniji, a rasparčana politička opozicija je zabeležila izvestan uspeh na poslednjim izborima 2011. Pošto je napustio funkciju premijera, Li je ostao uticajna figura u Singapuru i regionu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vlada je u nedelju uveče saopštila da će kasnije objaviti kada i kako će građani moći da odaju poštu preminulom državniku i kada i gde će biti sahrana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA