BRUKA: Čovek umro jer niška bolnica nije imala medicinskog materijala!

Veliki je propust što bolnica nije proverila da li je u njoj moguće zbrinuti pacijenta, jer je u suprotnom mogla odmah da ga pošalje za Beograd, kaže načelnik odeljenja vaskularne hirurgije u Nišu

  • 0

Sedamdesetšestogodišnji Živojin Đokić iz kruševačkog sela Kukljin umro je u sanitetskom vozilu na putu ka KBC-u u Beogradu, jer niški Klinički centar zbog nedostatka materijala, nije mogao da obavi hiruršku intervenciju koja bi mu spasila život.

Đokić je u petak primljen na Kliniku za vaskularnu hirurgiju u Nišu, gde mu je konstatovano pucanje trbušne aorte, zbog čega je trebalo da mu bude ugrađen veštački krvni sud.

Veštačkih krvnih sudova niška bolnica nema još od prošle godine, a rukovodstvo KC-a objašnjava da ne može da ih nabavi jer se ova vrsta medicinskog materijala kupuje isključivo preko centralnog tendera koji raspisuje RZZO.

Milan Jovanović, načelnik odeljenja vaskularne hirurgije kaže da je Đokić mogao da bude spašen.

- Ja sam još krajem prošle godine rekao da će neko platiti glavom što nemamo veštačke krvne sudove i to se sada desilo. Trebovali smo 250 komada, a dobili samo 35, dok je Beograd dobio preko hiljadu - objašnjava načelnik odeljenja vaskularne hirurgije.

On dodaje da su se zbog nedostatka ovog hirurškog materijala odlagale intervencije, ali u ovom slučaju da je to je bilo nemoguće.

- Pacijent je imao proširenje trbušne aorte, od dva i po centimetra narasla je na sedam, osam, a onda je pukla. Ugradnja veštačkog krvnog suda je bila neophodna, ali kako ih nismo imali on je upućen u Beograd i nažalost, usput je preminuo - kaže on.

Jovanović tvrdi da je veliki je propust i to što niška bolnica nije proverila da li je u njoj moguće zbrinuti pacijenta, jer je u suprotnom mogla odmah da ga pošalje za Beograd, što bi pacijenta možda spasilo.

Milovan Đokić, sin preminulog zaprepašćen je smrću svoga oca.

- Još ne mogu da dođem sebi od šoka. Ja živim u Austriji, tamo svako selo ima sve što čoveku može da spasi život, a ovde se takve stvari dešavaju. Ne mogu da poverujem da su dozvolili da čovek tako umre. Mog oca nema pa nema, ali bojim se da će neko mnogo mlađi stradati iz istog razloga zbog kojeg je umro i moj otac - kaže za Telegraf.rs Đokić.

V.D. direktora KC Borislav Kamenov potvrdio je da veštačkih krvnih sudova nema u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te da nedostaje i drugi medicinski materijal, ali da se očekuje da sve to bude nabavljeno kada se sprovedu centralni tenderi, a "kada će to biti, za sada se ne zna".

(V. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA