Direktorka Karlovačke gimnazije dobila otkaz! Razlog je uzburkao celu Vojvodinu!

Pokrajinski savetnik za obrazovanje zatražio je razrešenje direktorke zbog kršenja propisa u slučaju učenice H. F. koja je u decembru izbačena iz škole, jer je objavila fotografije nastavnika praćene uvredljivim komentarima

  • 13

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš potvrdio je danas da je razrešio dužnosti direktorku Karlovačke gimnazije Slavicu Šokicu, pošto je prethodno Školski odbor odbio nalog resornog pokrajinskog sekretarijata da donese odluku o njenoj smeni.

Njilaš je zatražio razrešenje direktorke zbog, kako je naveo, kršenja propisa u slučaju učenice H.F. koja je u decembru izbačena iz škole, zato što je objavila fotografije nastavnika praćene uvredljivim komentarima.

Naime, posle nešto više od tri meseca pohađanja najstarije srpske gimnazije, ona je izbačena iz školske klupe, jer je, navodno, na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora.

Izbačena iz Karlovačke gimnazije zbog Instagrama!

Sakupila je fotografije nekoliko prosvetara, ranije objavljenih na "Fejsbuku", a zatim ih je postavila na "Instagram". Fotografije pojedinih profesora, koje su, po nepotvrđenim informacijama "obrađene" u fotošopu, bile su propraćene uvredljivim komentarima. Kada se saznalo o kome se radi, učenica H. F. je izbačena iz škole.

Foto-ilustracija: flickr/danobrienmuzyka, Profimedia Foto-ilustracija: flickr/danobrienmuzyka, Profimedia

Pokrajinski sekretar je na konferenciji za novinare rekao da je on sam morao da donese tu odluku, zbog toga što je Školski odbor, na sednici 11. marta, "tesnom većinom glasova" odbio nalog Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da razreši direktorku Karlovačke gimnazije, zbog nedavnih dešavanja u toj školi.

Napominjući da je o toj odluci obavestio Opštinu Sremski Karlovci, Njilaš je istakao da je u tom obaveštenju naveo i "činjenice da Školski odbor nije postupio po dva naloga Sekretarijata", da učenica bude vraćena u tu školu kao i da direktorka bude razrešena funkcije.

Istakavši da se ne mogu opravdati "nezakonitosti u radu u toj školi", Njilaš je precizirao da je Pokrajinski sekretarijat preduzeo odgovarajuće mere na osnovu sprovedene kontrole zakonitosti rada te škole i dodao da se te mere poklapaju sa odgovarajućim merama Ministarstva prosvete, koje je obavilo stručno-pedagoški nadzor.

Foto: Wikimedia/Miroslav Cika Foto: Wikimedia/Miroslav Cika

Njilaš je napomenuo da je resorno ministarstvo, na osnovu sprovedenog nadzora, dalo nalog za preduzimanje tih mera i izrazio nadu da će, posle njihovog sprovođenja, situacija u Karlovačkoj gimnaziji biti stabilizovana i da će se ubuduće raditi po zakonu.

O odluci pokrajinskog sekretara obavešten je i školski odbor, koji je nadležan da imenuje vršioca dužnosti direktora, rekao je Njilaš i dodao da, ukoliko to ne bude učinio Školski odbor, onda će on doneti tu odluku, kako je i predviđeno propisima.

Njilaš je napomenuo i to da, ukoliko Školski odbor u predviđenom roku ne razreši direktorku, onda će opštinaska skupština morati da pokrene postupak za razrešenje Školskog odbora i imenovanje novog.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    23. mart 2015 | 14:21

    Kakav smo mi postali svet, balavica je umislila da može da ismeva koga stigne i kad joj to nije prošlo nadigla se frka o njenom ugrožavanju. Tako da ubuduće kao poruka mladim naraštajima slobodno nazivajte svoje profesore alkoholičarima (Šokica - Šljkocica), narkomanima debilima i sl jer će sve to da vam prodje. Pljujte ih po društvenim mrežama jer će i to da prođe. Ovde sve može da prođe jer kad god neko pokuša da traži poštovanje i disciplinu već će se naći neko ko će to da tumači kao ugrožavanje male naivne dečice. A mala i naivna devojčica je eto umela da ismejava svoje nastavnike, da slika svog profesora dok predaje pa lepi ispod tekst - ovoliki mi je. A sve to na čast roditeljima te male slatke naivne curice i sličnih kojih je sve više i više.

  • Irina

    23. mart 2015 | 15:26

    Sramota! Najbolje da vratite malu u skolu, kao heroja! A I da objasni ostaloj deci kako se postuju profesori. Mi smo na dnu, u svakom smislu.

  • Mijo

    23. mart 2015 | 15:55

    Ne mogu da verujem kakvu su odluku doneli !!! Znaci da je dozvoljeno izvrgavanje ruglu prosvetnih radnika ,dakle i vas sekretare !?Deco ,navalite sad na internet,sve je dozvoljeno,profama vezane ruke,u najgorem slucaju dobicete neku opomenu ,a mozete i da padate malo u nesvest, po potrebi...Discipline nema,postovanja,autoriteta,nema ni plata,a na kraju ni obrazovanja.,HAOS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA