Lekari heroji: Porodili trudnicu, a zatim joj rizičnom operacijom srca spasili život!

Majka se porodila carskim rezom na Institutu za kardiovaskularne bolesti, a potom je operisana zbog pucanja aorte

  • 12

Sabaheta Salkanović (29) iz Prijepolja dovezena je u subotu uveče u Institut "Dedinje", gde su je lekari prvo porodili, a zatim uradili hitnu intervenciju pucanja gornjeg dela aorte i spasili joj život.

Na svu sreću, dijagnozu pucanja gornjeg dela aorte na vreme je ustanovio dr Mustafa Đurđević, koji je Sabahetu odmah uputio u Beograd na Institut "Dedinje". Tim kardiohirurga na čelu s redragom Milojevićem spremno je čekao trudnicu u klinici. Kako Institut nije specijalozovan za porođaje, u pomoć je pozvano odeljenje ginekologije KBC  "Dragiša Mišović".

Ekipa akušera s instrumentima za prevremeni porođaj  odmah je stigla u Institut.

Čim su porodili Salkanovićevu akušeri su s bebom izašli iz operacione sale, a zatim je tim kardiohirurga otpočeo operaciju na aorti.

- Morali smo da žurimo jer je pucanje uzlaznog dela aorte urgentno stanje koje zahteva hitnu operaciju. U suprotnom, najčešće završava smrću. S obzirom na to da je žena bila u 32. nedelji trudnoće, bilo je jasno da jes lučaj rizičan i vrlo specifičan. Po nekim statistikama, polovina pacijenata s ovom dijagnozom i ne stigne do bolnice, a većina ih umre u prvih 24 sata - objašnjava dr Milojević.

Foto: Facebook/Mustafa Djurdjevic Foto: Facebook/Mustafa Djurdjevic

Oba zahvata trajala su punih šest sati. Beba je rođena carskim rezom sa 1.680 grama i 42 centimetara, koja je zatim prebačena na Institut za neonatologiju. Majka se posle porođaja i operacije oporavlja i u stabilnom je stanju. Čim se bude potpuno oporavila, otići će po svoju bebu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA