Papa Franja dolazi u Jasenovac, uslov: proglašenje Stepinca za sveca!

Rimokatolička crkva pokušava na sve načine da napravi komrpomis sa Srpskom pravoslavnom crkvom o proglašenju Alojzija Stepinca za svetitelja. Plan je da se Franja pokloni žrtvama NDH u najvećem ustaškom stratištu

  • 44

Proces proglašenja Alojzija Stepinca za svetitelja mogao bi da bude završen već u junu ove godine. Obred kanonozacije kontroverznog kardinala predvodiće papa Franja, koji bi na leto trebalo da poseti Hrvatsku.

Poglavar Rimokatoličke crkve kako se nezvanično govori u Zagrebu, mogao bi tom prilikom i da poseti Jasenovac i pokloni se stradalima od strane NDH.

To bi bio ustupak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja papin naklon srpskim i drugim žrtvama postavlja kao uslov za buduću posetu Srbiji.

Sveta stolica za sada se ne izjašnjava o nezvaničnom planu posete, o kome uveliko spekulišu hrvatski mediji, na šta ukazuje i najava posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Vatikanu.

Ona bi s papom Franjom trebalo da se sretne u maju, kako bi mu uručila i formalni poziv da poseti Hrvatsku.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Termin posete zasad nije poznat, ali najverovatnije će uslediti nakon borvaka u BiH koji je zakazan za 6. jun.

ALOJZIJE STEPINAC: Srpski vojnik, ustaški zlikovac ili komunistička žrtva?! Ili sve to zajedno? (FOTO)

Iako mnogi nisu oduševljeni kanonizacijom Alojzija, papa je jasno odlučio da odobri njegovu kanonizaciju, za šta treba dobro pripremiti teren. S tim u vezi papa će uskoro posetiti Srbiju, a zatim i Rusiju, koja se smatra nepremostivim bedemom za rimsku kuriju.

U vrhu SPC nema jasnih komentara povodom ovoga, ali je papa Irinej nekoliko puta javno rekao da bi proglašenje Stepinca za svetitelja bila fleka za Rimokatoličku crkvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super srbin

    24. mart 2015 | 13:08

    Strasno . Stepinac da bude svetac? Namerno ih treba podrzati u tome da ga sto pre proglase jer tako vise govore o sebi nego o nama . Zna se ko je bio Stepinac , postoje i pismeni dokazi ne samo price. Sledeceg neka proglase Mileta Budaka ili mozda Hitlera.

  • Ako znaju sta je dobro nece to uraditi

    24. mart 2015 | 13:09

    Iskreno zivim u multietnickoj sredini i tolerantan sam po pitanju svih crkvi i vera.Ali ako proglase Stepinca za "blazenog" to je kraj nema vise nazad nikada nece doci do pomirenja dve crkve,nikad.Onda su zapecatili i stavili tacku na mir za vek,vekova na ovim prostorima.Mogu da zaborave i na toleranciju i na dobru volju i na sve ostalo ako ovog monstruma proglase svecem.Ako zele mir i oprost,pomirenje i zajednicki zivot i toleranciju ovo nece uraditi.A ako pak zele to da urade moraju da budu svesni sta ce tim cinom uraditi svima ovde.To je direktno pljuvanje u lice svim porodicama zrtava NDH ciji su ubijeni od tog rezima u cijem delvanju je ucestvovao i sam Stepinac.

  • Rajko

    24. mart 2015 | 14:48

    Papa nikad nece doci u Srbiju, to je jasno ko dan. Barem nece dok je jos ziva ova garnitura uticajnih vladika. Mozda dodje za 50 god.kada prodamo veru za veceru. :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA