SAMO U BOSNI: Dečaci se zovu kao fudbaleri, a devojčice kao likovi iz turskih serija!

Federalni zavod za statistiku BIH došao je do zaključaka da novopečeni roditelji svojoj deci daju imena: Amar, Adin, Tarik, Vedad, Dragan i Nikola, dok kod devojčica dominiraju imena Lamija, Amina i Ana

  • 29

Roditelji iz Bosne i Hercegovine, kao i svo ostali na svetu, svojoj deci daju imena koja im se najviše dopadaju. Bosanskohercegovački portal "Radiosarajevo.ba" istraživao je koja su značenja tih imena.

U poslednjih nekoliko godina Federalni zavod za statistiku BIH bavio se upravo tim "problemom", prikupljajući podatke iz matičnih ureda širom zemlje.

Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Došli su do podataka da su najčešća muška imena u Bosni i Hercegovini Amar, Adin, Tarik, Vedad, Dragan i Nikola, dok kod devojčica dominiraju imena Lamija, Amina i Ana.

Oni su i objasnili i značenja tih imena.

Ime Amar je muško ime arapskog porekla. Ime označava cveće i zelenilo, život, ljubav, dar kao i kulturu. Iz ovog imena izvedeno je ime Almar i Imar. Ženski oblik ovog imena je Amara. Adin je takođe muško ime arapskog porekla. Ime je nastalo od arapske reči "doi" što znači vera.

Foto: sxc.hu / omar_franc Foto: sxc.hu / omar_franc

Ime Tarik je muško ime arapskog porekla. Značenje imena je: zvezda Danica, onaj koji kuca, udara, kasni posetilac, noćni gost.

Što se tiče imena Vedad, ono je takođe arapskog porekla i označava ljubav, naklonost, prijateljstvo, a to je i ime poznatog bosanskog fudbalera Ibiševića.

Ženski oblici ovog imena su Vedada i Veda. Drugi oblik ovog imena je Vedat.

Dragan je ime koje ima slovensko nasleđe, i od njega je izveden ženski oblik imena, Dragana. Poreklo ovog imena je izvedeno je iz prideva drag.  Ime Nikola vodi poreklo od grčke reči "niko". Od ovog imena prisutni su i drugi oblici, poput: Niko, Nikolaj, Nikša.

Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba

Žensko ime Amina je arapskog porekla. Značenje imena je verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo ime je jako često ime među muslimanima. Ime Lamija je takođe arapskog porekla. Značenje imena je: sjajna, svetla, blistava, a tako se zvala i jedna od glavnih junakinja u omiljenoj turskoj seriji u BiH.  Drugi oblik ovog imena je Lamia.

Žensko ime Milica smatra se za jedno od najstarijih izvorno srpskih ženskih imena. Poreklo se vezuje za pridev mila i deminutivni nastavak.

Što se tiče imena Ana, ono je jedno od rasprostranjenijih imena u svetu. U izvornom hebrejskom pa zatim u grčkom jeziku glasi Hannah i znači milost, ljupkost.

(Telegraf.rs / Izvor:radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južnjak

    25. mart 2015 | 18:04

    Turska imena se daju deci iz Federacije BiH,a u Republici Srpskoj deca nose srpska pravoslavna imena.

  • нели

    25. mart 2015 | 20:41

    Знам да ћу вас шокирати. Не волим турске филмове. Зато што је само плач и трагедија. Превише кич за мене. Турци као народ респектирам, али то је све. Људи немисле кад добију бебу, шта име значи!? Ми сви не остајемо вечно бебе и нека имена немогу да замислим ка шефа, озбиљну особу или зрелу са 70 и више година. Мени се свидјају имена која су у тој земљи изговарају, а не измисљавати. Као 80-тих Су елен или Семи Џо. Име каже доста о фовеку, ако неможе презиме да мења. Волим традиционална имена и не од мртвих. Живот иде даље. И на дете треба гледати , не на сећања од покојника. Толико од мене. Желим свима који очекују новорођенче , здраву и сретну бебу. То је најважније. А ако имају лепо и поносно име. Бит ће још сретнији.

  • Jugoslavija

    25. mart 2015 | 22:38

    I šta je tu iz serija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA