PIRAEUS banka priprema dodatne olakšice za otplatu kredita u francima!

Pireus banka spremna da se odrekne dela prihoda, kako bi građanima omogućila da redovno plaćaju rate za kredite. Kako je objašnjavaju iz Pireusa, korisnicima kredita u francima će biti smanjene kamatne stope i omogućeni duži rokovi otplate, pri čemu će banka smanjiti svoje naknade.

  • 0

Piraeus banka u Srbiji danas je najavila da će početkom aprila objaviti olakšice za otplatu stambenih kredita indeksiranih u francima.

"Ponudićimo i veće pogodnosti za otplatu kredita u francima od onih koje je preporučila Narodna banka Srbije (NBS)", kazao je novinarima predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Piraeus banke Neoklis Neokleus.

On je istakao da je Piraeus banka spremna da se odrekne dela prihoda, kako bi građanima omogućila da redovno plaćaju rate za kredite. Kako je objasnio, korisnicima kredita u francima će biti smanjene kamatne stope i omogućeni duži rokovi otplate, pri čemu će banka smanjiti svoje naknade.

Neokleus je kazao da je trenutna vrednost ukupnih stambenih kredita u francima koje je u Srbiji odobrila Piraeus banka oko 70 miliona evra, što je za desetak miliona evra više nego kad su ti krediti odobravani.

Foto: freedigitalphotos.net/patpitchaya Foto: freedigitalphotos.net/patpitchaya

On je podsetio da je najveći broj tih kredita odobren 2008. godine, a da je 2009. godine NBS zabranila bankama da daju takve pozajmice. Teškoće u otplati su nastale sredinom januara ove godine, nakon naglog jačanja švajcarske valute.

Po rečima Neokleusa, do sada je u Piraeus banci obustavljeno 50 do 60 stambenih kredita u francima jer njihovi korisnici nisu mogli da izmiruju svoje obaveze.

Piraeus banka, kako je istakao Neokleus, traži najbolje rešenje i za nenaplative kredite privrede, a očekuje da NBS dozvoli bankama da prodaju te dugove.

"Država bi mogla da pomogne bankama u rešavanju problematičnih kredita i time što će obezbediti da sudovi rade efikasnije, odnosno da se brže sprovode sporovi koje banke pokreću protiv klijenta koji ne otplaćuju pozajmice", kazao je Neokleus.

On je dodao da je u Pireus banci od odobrenih oko 600 miliona evra kredita problematična naplata 185 miliona evra.

Izuzimajući problematične kredite, kako je rekao Neokleus, operativni prihod Piraeus banke u 2014. godini je povećan 34,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljući rastu neto prihoda od kamata i prihoda od naknada.

Ukupna aktiva te banke na kraju 2014. godine iznosila je 491 miliona evra, dok je ukupni kapital povećan za više od 30 odsto, na 134 miliona evra.

 

(Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA