HIT: Zavirite u fabriku kondoma (VIDEO)

Video iz "Trojan" fabrike u kojoj se dnevno proizvede milon kondoma otkriva kroz koje sve procedure prolazi taj prizvod pre nego što se nakon desetak minuta upotrebe baci u đubre

  • 0

Video iz "Trojan" fabrike kondoma, u kojoj se proizvodi million kondoma dnevno, otkriva proces proizvodnje i testiranja ovih lateks proizvoda, korak po korak.

Ne biste verovali koliko je pažnje posvećeno gumici koja, realno, bude bačena nekad i nakon par minuta upotrebe. Proizvodnja se odvija pod pravilima "FDA regulative" što u prevodu znači da se bukvalno Vlada SAD-a pobrinula za to da kondomi što bolje štite od neželjene trudnoće i bolesti.

Iako kratak video liči na reklamu, snimci su zaista zanimljivi - tokom testiranja, kondomi se izlažu struji, masiraju se i naduvavaju kako bi se osigurala njihova sigurnost:

Proces počinje umakanjem 3000 staklenih modela u lateks, ne jednom, već dva puta da bi se dobio tanak, ali jak sloj. Nakon skidanja napravljenih kondoma, kalupi se peru i pripremaju za novu rundu. Kondomi se potom peru u rastvoru od koga postaju glatki i svilenkasti.

Svaki korak u proizvodnji se nadgleda kako bi se omogućilo da prizvodi obezbede zadovoljavajuće iskustvo pri upotrebi. Svaki kondom se posebno testira tako što se navlači na kalup "specifičnog" oblika, od nerđajućeg čelika kroz koji se pušta struja. Ukoliko je površina oštećena, kondom nije prošao test i baca se.

Prezervativi potom prelaze u proces pakovanja, pri čemu se, prilikom ubacivanja u zasebnu kesicu, na njega dodaje potrebna doza lubrikanta koja omogućava maksimalan učinak, zaštitu i zadovoljstvo.

Jedan od testova izdržljivosti izvodi se tako što se u kondom uduvava vazduh, a količina i pritisak odgovaraju onom u košarkaškoj lopti. Sledećim testom se kondomi pune vodom i tako napunjeni valjaju i trljaju kako bi se videlo jesu li dovoljno izdržljivi.

Potom se gumica od koje je kondom napravljen postavlja na valjke za istezanje i verovali ili ne, može se rastegnuti i do 75 odsto preko prvobitne veličine. Konačno, poslednje je hemijsko testiranje. Iako lubrikant zahteva da se kondom upotrebi najduže godinu dana od datuma proizvodnje, njihova izdržljivost zapravo traje pet godina.

Nakon pakovanja, milioni prezervativa se otpremaju širom sveta.

Tehnologija pravljenja kondoma je prešla dugačak put u proteklih 400 godina, od upoznavanja gumenih kondoma 1855, a potom i lateks 1920.godine. Na nekim crtežima prikazano je kako je Đakomo Kazanova testira kondome naduvavajući ih kao balon.

(Autor: A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA