Objavljen spisak 1.500 najvećih poreskih dužnika

Na spisku preduzeća uglavnom su firme u procesu restrukturiranja, firme u stečaju i brisana preduzeća

  • 0

Poreska uprava Srbije (PU) objavila je spisak 1.500 najvećih dužnika u Srbiji. Na spisku objavljenom na sajtu te državne institucije, nalazi se 500 najvećih dužnika - pravnih lica, 500 fizičkih lica i 500 preduzetnika.

Ukupna dugovanja 1.500 poreskih dužnika iznose 359,3 milijardi dinara. Od tog iznosa pravna lica duguju 345,9 milijardi dinara, preduzetnici 8,5 milijardi dinara, a fizička lica 4,9 milijardi dinara.

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da objavljivanje spiskova poreskih dužnika dalo efekte, jer je povećana naplata poreza i doprinosa.

On je naveo da je u januaru, kada je po prvi put objavljen spisak 300 dužnika naplata bila veća za 9,2 odsto od projektovane, a ostvareni prihod je bio realno i nominalno veći nego u prethodnih 10 godina.

On je rekao da su u danas objavljenim spiskovima skinute sa spiska firme koje su izmirile obaveze ili ušle u reprogram, navodeći da je jedna trećina ušla u jedan od tih vidova izmirenja obaveza.

U spisku preduzeća ponovljeno je prvih 100 dužnika iz prethodnog spiska, objavljenog u januaru. U novoj grupi firmi našli su se "Trudbenik gradnja" u stečaju, Institut za rudartsvo i metalurgiju Bor, Fabrika hartije "Božo Tomić", "Gorki list" u stečaju, IKL u stečaju, društveno preduzeće "Koštana" koje navedeno kao brisano preduzeće, "Rad intenacional", "Zavarivač" u restrukturiranju...

Uglavnom je reč o firmama u procesu restrukturiranja, firmama u stečaju i brisanim preduzećima.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA