KAKO JE NASTAO ISIS: Uzbudljiv je put od beznačajne grupice do sile od koje drhti planeta (VIDEO)

Grupa koju danas znamo pod imenom Islamska država više puta je u svojoj istoriji menjala ime. Osnovana je od strane al-Zarkavija još 1999, devet godina kasnije bila je na ivici istrebljenja ali je preživela, a potom je iskoristila građanski rat u Siriji da se vrati u život i danas bukvalno preti normalnom životu naše dece i dece naše dece

  • 7

Islamska država uprkos uvreženom mišljenju uopšte nije nova organizacija; šta više, ima popriličan staž što se tiče islamističkih i džihadističkih grupa.

Osnovana je od strane jordanskog radikala Abu Musaba al-Zarkavija 1999. godine i tada se zvala "Organizacija za monoteizam i džihad". Odmah nakon američke invazije na Irak postaju ozloglašeni zbog samoubilačkih napada na šiite, iračku vojsku i koalicione snage.

Oktobra 2004. godine al-Zarkavi se zaklinje na vernost Osami bin Ladenu i grupa postaje "Organizacija baze džihada u Mesopotamiji", koju su kolokvijalno nazivali "Al-Kaida u Iraku". Već tada im je cilj bio da izbace Amerikance iz ove zemlje, uspostave islamsku vlast u formi kalifata, prošire konflikt na okolne zemlje i unište Izrael.

Januara 2006. spaja se sa nekoliko drugih grupa i postaje "Mudžahedinski šura savet", a nekoliko meseci kasnije al-Zarkavi biva likvidiran u vazdušnom napadu američke vojske. Oktobra iste godine dolazi do nove fuzije i grupa uzima ime Islamska država Iraka, kontroliše veliki deo te države, sve vreme nastavljajući sa terorom, ali već u ozbiljnim problemima.

2008. godine po sopstvenom priznanju bili su "država u vanrednoj krizi"; prvo, nasilničko vladanje ih je dovelo u konflikt sa iračkim sunitima, a drugo, Amerikanci su gotovo u potpunosti ugušili ustanak u Iraku.

16. maja 2010. godine na njeno čelo dolazi Abu Bakir al-Bagdadi, sa titulom emira, što odgovara zvanju princa u našoj, hrišćanskoj tradiciji. U junu te godine, 80 odsto njihovog vođstva, odnosno 42 prvaka, bila su ili ubijena ili zarobljena, i samo ih je osam ostalo na slobodi.

Al-Bagdadi ih je zamenio sa bivšim Sadamovim vojnim i bezbednosnim oficirima, koji su se u međuvremenu strašno radikalizovali, a ustanak ponovo počinje da se razbuktava.

Nakon što su proširili polje delovanja i na Siriju, u kojoj je u međuvremenu počeo da bukti građanski rat, organizacija postaje Islamska država Iraka i Levanta; arapska reč "al-Šam" se često prevodi kao Sirija, mada je u pitanju Velika Sirija, odnosno prostor koji je zapravo skoro čitav Levant, istočni Mediteran.

Na ovom novom bojištu grupa zapravo postaje ovo što je danas, opasnost po ceo svet. Od niza drugih islamističkih grupa koje su postojale i koje postoje, te koje su i sada njihovi rivali, a o kojima smo još pre skoro dve godine pisali, ISIS počinje da se ističe i konačno postaje dominantna sila koja kontroliše praktično pola Sirije.

Konačno, 29. juna prošle godine grupa menja ime u Islamska država i proglašava svetski kalifat, a Abu Bakir al-Bagdadi biva imenovan kalifom Ibrahimom. Njegovi sledbenici počinju da ga zovu "emir al-Muminin", što znači "zapovednik vernika". U avgustu kreće njihova nova ofanziva na Irak, povratak u velikom stilu iza koga od tada ostaju samo krvavi tragovi nedužnih ljudi.

11. oktobra ISIS je poslao 10.000 boraca iz Sirije i Mosula da osvoje Bagdad, i uspeli su da mu se približe na svega 25 kilometara. Kurdi su trenutno na ovom ratištu njihov glavni neprijatelj.

KAKO SU AMERI STVORILI ISLAMSKU DRŽAVU: Kratka istorija Iračkog rata (FOTO) (VIDEO)

Što se tiče ostalih delova sveta, brojne islamističke grupe počinju da priznaju njihov kalifat; pomenućemo islamiste u Libiji koji drže nekoliko gradova od kojih je najznačajniji Sirt, kao i Boko Haram koji je u Nigeriji proglasio vilajet al-Sudan al Garbi kao deo kalifata.

Pratićemo dalji razvoj situacije, kao što smo i do sada činili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biber

    23. maj 2015 | 13:05

    ISIS je stvorila Amaerika kao i Alkaidu!

  • ero

    23. maj 2015 | 15:52

    A vi im ovakvim komentarima [od kojih drhti cela planeta ],dajete jos vise na vaznosti..!Horda kriminalaca,koje...znamo dobro ko naoruzava i podrzava..!Dobra volja drzava koje vuku glavne poteze na svetu..i zavrsiti s njima...!Pravite cirkus samim pisanjem o njima...

  • Srb

    23. maj 2015 | 15:31

    Pitajte amere,lakse je nego lupati glavu oko toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA