Srbi u "slamaricama" drže tri milijarde evra!!!

Veliki broj građana Srbije ostavlja ušteđevinu kod kuće. Najviše novca u "slamarici" imaju gastarbajteri koji novac šalju rođacima putem doznaka

  • 17

Građani Srbije u ušteđevini drže najmanje tri milijarde evra, procenjuju analitičari. Tačan iznos novca koji Srbi radije drže u "slamarici" nego u banci, nikada nije precizno utvrđen.

Ipak, 2002. godine kada je uveden evro, naši građani pohrlili su u banke da zamene nemačke marke za novu valutu. Tada se ispostavilo da je zamenjeno oko tri milijarde evra. Od tada, a naročito odkad je počela kriza, ljudi sve više drže novac kod kuće nego što veruju bankama.

U "slamarici" se najčešće nađu devize koje gastarbajteri šalju rodbini, a ne isplati im se da novac drže u banci jer su poslednjih godina kamate na štednju znatno opale.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poverenje u banke se vraća poslednjih godina, pa prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije ulozi u bankama su samo u januaru ove godine porasli za oko 250 miliona evra.

Naravno, nemaju svi uslova za štednju, neki mogu da uštede više, neki manje, a neko ne može ništa. Zavisi od nivoa prihoda domaćinstva. Prema istraživanjima Erste grupe prošle godine porsečan mesečni iznos koji Srbin stavlja na stranu iznosi 4200 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. mart 2015 | 11:04

    KAKO STVARATE POVERENJE MEDJU GRADJANE,TAKO VAM SE I VRACA

  • tuga

    27. mart 2015 | 10:47

    Tužan je život moj jer ja nemam ni slamaricu,a kamoli pare u njoj.

  • Bond

    27. mart 2015 | 10:48

    U slamarici je novac uvek dostupan. U banci te popreko gleda kad hoces platu da podignes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA